Skanzen v Rožnově obohatila pohřební kaplička

Valašská Bystřice – Valašská dědina v lidovém skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm je konečně úplná. Cyklus desítek lidových staveb završila kaple postavená zcela přesně podle stále existující předlohy z Valašské Bystřice. Dnes církevní stavbu vysvětil kněz. I když se kapli dostalo požehnání, církevní obřady v ní ale probíhat nebudou.

Nevelkou stavbu nechal na vlastní náklady vystavět bystřický fojt a portášský velitel Jiří Křenek st. v polovině 18. století. „Zamýšlel ji jako kapli pohřební, odkud byly vypravovány průvody s rakví na hřbitov v místě současného kostela. Účelu odpovídá také zařízení jejího interiéru,“ vysvětlil mluvčí Valašského muzea v přírodě Daniel Šamánek.

Komu byla kaple původně zasvěcena, se historikům nepodařilo zjistit. V Rožnově pod Radhoštěm proto zvolili archanděla Michaela, který je na vyobrazeních Posledního soudu zobrazován jako průvodce duší do ráje s vahami v rukou. „Autorem ústřední plastiky je místní akademický sochař Martin Gaja,“ řekl Šamánek.

Kopie kaple vybudované z cihel na kamenné podezdívce teď doplnila stovku typických lidových staveb ve skanzenu. Ta původní už sice svému účelu neslouží, zůstává ale v dobrém technickém stavu. „I přes množství novodobých úprav ji můžeme považovat za nejstarší sakrální stavbu dochovanou na území obce Valašská Bystřice a typického představitele drobné sakrální architektury valašského venkova období baroka,“ dodal Šamánek.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)