Nebezpečné branky už malé fotbalisty nestraší

České Budějovice - Na jihu Čech skončila po devíti měsících akce výměny fotbalových branek na hřištích žáků. Po sérii úrazů - včetně několika smrtelných - si lehčí a bezpečnější konstrukce převzaly poslední kluby. Jihočeský kraj vyměnil všech 276 branek, se kterými trénují mladší žáci a přípravky.

Nové branky dostalo v jižních Čechách 130 fotbalových hřišť. Posledních 40 klubů si je převzalo právě dnes. Pro obce i fotbalové kluby je to obrovský přínos, a to nejen z hlediska bezpečnostního, ale také v rámci rozvoje sportu. V této chvíli je v rámci kraje pokryto 100 procent hřišť, na kterých trénují nebo soutěží děti do 12 let. „Nikdy nemůžete říct, že se nikomu nic nestane, ale snažíme se snížit rizika pádů konstrukcí a zranění na minimum,“ říká administrátor projektu Jindřich Švec.

Za posledních pět let zemřelo při pádu sportovních branek šest dětí. A právě z toho důvodu iniciovala fotbalová asociace výměnu starých konstrukcí za nové. Do projektu se ale zatím zapojilo jen pět krajů.

V jižních Čechách přispěl na výměnu branek částečně kraj a částečně sponzoři. Konstrukce i se sítí stojí přibližně dvacet tisíc. Pro menší obce i kluby je to ale mnohdy nedosažitelná suma. „Fotbalové kluby na těchto úrovních nemají peníze na to, aby si bezpečné branky samy pořídily,“ potvrzuje Jiří Kureš z Okresního fotbalového svazu v Českých Budějovicích. Podle odhadů fotbalové asociace ale potrvá ještě přibližně čtyři roky, než se staré branky podaří vyměnit na všech hřištích.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)