V Jenišově přibývá problémů s ruským investorem

Jenišov – Stavba domů ruského investora v Jenišově na Karlovarsku se dál vyostřuje. Na internetu se objevily inzeráty na prodej bytů. Ty ale podle starosty neodpovídají těm, které schválil stavební úřad. Až do vyjasnění sporu realitní kancelář prodej zastavila.

Podle schválené stavební dokumentace smí v prvním z domů investor nechat postavit 24 bytů. Realitní kancelář jich ale nabízela 40. Podle starosty Jenišova Ivana Truksy je to v rozporu se stavebním povolením. Ve více než třech bytových domech by podle starostova výpočtu žilo přes 200 lidí. Na to není obec připravená. Chybí škola, školka i odpovídající autobusové spojení.

Vyjádření stavbyvedoucího se štábu ČT získat nepodařilo. V minulosti ale opakoval, že firma zákony neporuší. Karlovarský magistrát podle svého mluvčího Jana Kopála ví o tom, že realitní kancelář nabízela kapacity, které nejsou ve stavebním povolení. „Pro nás bude samozřejmě směrodatné to, jakým způsobem bude probíhat stavba. Ve chvíli, kdy by probíhala v rozporu se stavebním povolením, bude se jednat o porušení zákona,“ dodal Kopál.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Realitní kancelář říká, že informace získala od zástupce investora. Teď je znovu prověřuje a čeká na stanovisko stavebního úřadu. Realitní makléř Jan Velek informoval, že do té doby bude prodej bytů pozastaven. Pokud investor nedodrží stavební dokumentaci, starosta bude žádat úřady, aby nařídily odstranění stavby.