Pardubicím chybí místa ve školkách

Pardubice - Tři sta padesát dětí z Pardubic a okolí se po prvním kole zápisů nedostalo do mateřské školy. Rodiče si stěžují na to, že se město na zvýšený zájem dostatečně nepřipravilo. Podle radnice ale přišlo nečekaně mnoho žádostí. Přednost prý proto dostaly děti s trvalým bydlištěm v Pardubicích.

Eva Šmeralová je samoživitelka, a aby mohla nastoupit do práce, potřebuje pro svoji tříletou Terezku sehnat školku. Podala dvě žádosti. Ani v jednom případě neuspěla. „V letošním roce začaly platit změny pravidel v bodovém systému, kde rozhoduje trvalé bydliště a věk dítěte. Takže se do školky dostane například čtyřleté dítě i přesto, že matka je doma, než tříleté, jehož matka má práci,“ popisuje situaci matka Terezky Eva Šmeralová. 

Děti musely odmítat všechny školky. V Brožíkově ulici dostali od rodičů devadesát žádostí. „Byla jsem schopná přijmout pouze padesát dětí, to znamená, že se čtyřicet dětí letos bohužel do školky nedostalo,“ uvádí ředitelka tamní školky Marcela Nováčková. „V letošním roce jsme dostali sedmdesát osm žádostí. Z toho jsme polovinu přijali a polovinu dětí nepřijali,“ přidává svou zkušenost ředitelka Mateřské školky Odborářů v Pardubicích Ivana Vondráková. 

O plné kapacitě ve školkách se mluví v rodinných centrech, kam rodiče s malými dětmi docházejí ve svém volnu. „Je to aktuální problém. Řeší se od té doby, co rodiče vědí aktuální výsledky, že se do mateřské školky nedostali,“ přiznává vedoucí Rodinného integračního centra Mozaika v Pardubicích Pavla Vltavská.  

Podle vedení radnice přišel nával žádostí nečekaně. Problémy město přičítá i novým pravidlům přijímání, která na popud ombudsmana preferují zájmy dítěte. „Na jednu stranu panu ombudsmanovi rozumím, na druhou stranu nám to udělalo problém, protože se přihlásily i děti maminek, které jsou doma na mateřské dovolené s jedním dítětem, a to je ten převis, který teďka máme,“ vysvětluje náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber.  

Neúspěšní rodiče mají šanci ještě v druhém kole. I tak se zdaleka nedostane na všechny. Populační křivka ale mluví jasně. Zatímco dnes se mateřské školky potýkají s nedostatkem míst, už za tři roky může být situace opačná.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)