Myslivci nedovoleně káceli, teď musejí sázet

Blatnice pod Svatým Antonínkem - Myslivci z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku bez povolení pokáceli bezmála 200 stromů a ještě k tomu na cizím pozemku. Na vše se ale přišlo a viníci teď sčítají pokuty.

Remízek v Blatnici na dálku vypadá jako desítky jiných na Slovácku. Při detailním průzkumu ale něco nehraje. Stromy na okraji čtverce totiž jen kamuflují vykácení dvou stovek javorů a jasanů. „Stáří stromů bylo podle zalesňovacího plánu 46 let a průměr kmenů byl kolem 20 centimetrů,“ uvedla Eva Zajícová z městského úřadu v Uherském Ostrohu. Kácet by se smělo, pokud by stromy měly alespoň 80 let nebo byly nemocné. 

Na původce kácení ukázal anonym. Obvinil myslivce z Blatnice, kteří se nakonec skutečně přiznali. Kromě nepovoleného kácení se prohřešili i tím, že s pilou a sekyrou hospodařili na pozemku, který jim už několik let nepatří. „Po pozemkové úpravě se blatnické pozemky převedly na Uherský Ostroh,“ potvrdil Antonín Křápek, předseda mysliveckého sdružení Roháč.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Myslivci měli snahu chybu napravit, ale netrefili se už podruhé. Náhradní stromy vysadili v době největšího sucha a tím je de facto odsoudili k zániku. Majitel lesa po nich teď žádá 25 tisíc za vytěžené dřevo, nemluvě o hrozbě milionové pokuty za černé kácení. Ostrožská radnice přesto myslivcům dala ještě jednu šanci. Remízek musí znovu vysadit a pět let se o něj vzorně starat. „Navrhujeme kauci 10 tisíc korun za to, pokud by myslivecké sdružení nedodrželo dohodu. Z toho bychom uhradili výsadbu,“ řekla starostka Uherského Ostrohu Hana Příleská (ČSSD).

Na smír čeká i policie. Pokud k němu dojde, původně trestný čin se díky účinné lítosti pachatelů přemění jen v přestupek.