Středočeský kraj propustí mluvčí a dvě významné úřednice

Praha – Berill Mascheková už nebude v médiích reprezentovat Středočeský kraj. Krajský úřad se rozhodl propustit ji, výpověď dá také dvěma vysoce postaveným úřednicím – ředitelce oddělení veřejných zakázek Johaně Novotné a vedoucí odboru kanceláře hejtmana Barboře Snopkové Haberové. Oznámila to pověřená hejtmanka Zuzana Moravčíková (ČSSD), která už dříve avizovala, že nechce spolupracovat s lidmi úzce spjatými s Davidem Rathem.

Hejtmanka Moravčíková oznámila, že si v případě mluvčí Maschekové „přeje, aby odešla“. Úřednice Snopková Haberová má krajský úřad opustit proto, že bydlí v jednom z Rathových domů. „Nyní se řeší, jak s nimi ukončit pracovní poměr,“ uvedla Moravčíková.

V budoucnu může na krajském úřadu dojít k dalším personálním změnám. Pověřená hejtmanka je ovšem chce podložit výsledky probíhajícího policejního vyšetřování činnosti bývalého hejtmana Ratha, který je dnes ve vazbě kvůli podezření z přijetí úplatku.

Šéfka zastupitelů za KSČM, kteří podporují jednobarevnou středočeskou radu sociálních demokratů, ovšem zdůraznila, že by byla nerada, kdyby se propouštění dotklo většího počtu úředníků. „K tomu bychom neradi přistupovali. Jedině v tom případě, že by se prokázalo, že něco nevykonávali dobře,“ řekla zastupitelka Jiřina Fialová.

Poslance a bývalého hejtmana Ratha policisté zadrželi krátce poté, co podle nich převzal sedmimilionový úplatek. Spolu s ním policie stíhá dalších sedm lidí kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Moravčíková již avizovala, že nechá prověřit zakázky zadané za Rathova vládnutí.