Chátrání Automatu Svět ani hrabalovská sláva nezabrání

Praha – Proslulý libeňský Automat Svět, o kterém psal Bohumil Hrabal v jedné ze svých pábitelských povídek, postupně mizí před očima. Chátrání významného funkcionalistického paláce, kde dělnický bufet sídlil, nezabrání podle Reportérů ČT ani petice zdejších obyvatel, ani skutečnost, že objekt je od roku 2003 chráněn památkovou péčí. Řada na záchranu unikátní architektonické památky je teď prý na majiteli, italském podnikateli Crispinim. Ten se ale k rekonstrukci odhodlal až po třinácti letech vlastnictví paláce.

Palác Svět spolu s domem čp. 24 v ulici Na Hrázi, který byl v osmdesátých letech srovnán se zemí, dlouhou dobu sloužil jako jakýsi symbol zašlé slávy staré hrabalovské Libně. Tento středobod periferní pražské čtvrti v sobě kromě biografu, restaurace či kavárny ukrýval také automat, tedy bufet, kam na pivo a kus řeči chodívali dělníci z hojného počtu okolních továren. „Rozhodně to nebyla nějaká noblesa, bylo to takové zařízení, kde se scházeli obyčejní lidi. Ale ta atmosféra tam byla skvělá,“ přibližuje Zdeněk Lukeš tradici Automatu Svět, do kterého umístil libeňský patriot a jeden z nejslavnějších českých spisovatelů Bohumil Hrabal svou stejnojmennou povídku ze sbírky Perličky na dně.

Vzácnost tohoto rozsáhlého objektu rozhodně nespočívá pouze v pábitelské poetice Bohumila Hrabala. Palác, který většina kolemjdoucích pozná podle symbolu zeměkoule připomínajícího původního majitele Ladislava Světa, je totiž unikátním funkcionalistickým dílem architekta a stavitele Františka Havleny z roku 1934. „Je to unikátní stavba zejména proto, že se jedná o velkoměstský palác typu, které se v té době stavěly například na Václavském náměstí nebo na Národní třídě. Ale pro Libeň, což tehdy byla periferie Prahy, to byla velmi nezvyklá stavba,“ vysvětluje historik architektury Lukeš. Navíc podle pražské památkářky Zdeňky Baštové jsou zde zachovány vitráže a skleněné mozaiky, alegorie umění a boha Merkura. I z těchto důvodů se ministerstvo kultury rozhodlo dům od roku 2003 památkově chránit. Nebude už tedy možné ho zbourat.

Chátrající libeňský Automat Svět (zdroj: ČT24)

Petice devastaci památky nezabránila

Místo nařízené demolice však paláci a automatu hrozí něco ještě horšího – postupně zchátrá. Do zachování budovy již desítky let nikdo neinvestoval ani korunu, a to i navzdory tomu, že ji již 13 let vlastní italský stavební podnikatel Antonio Crispino, jenž nyní slibuje, že se co nevidět pustí do rozsáhlé rekonstrukce. Tu prý oddalovaly problémy s penězi kvůli ekonomické krizi a otázka, co s nájemníky. Z původních jednačtyřiceti domácností jich téměř čtvrtina odešla. „Rekonstrukce již probíhá. Palác Svět bude využit podle příslušného stavebního povolení,“ slibuje Crispino s tím, že v horní části budou dál byty a do přízemí a podzemí se nastěhují obchodní prostory.

Na rozpadání dle básníka Ivana Jirouse "nádhernýho funkcionalistickýho baráku" se již nemohli libeňští obyvatelé dále dívat. Uspořádali proto na záchranu Paláce Svět petici. „Když jsem začala chodit každý den okolo a viděla jsem, v jakém příšerném stavu se Svět nachází, tak sem si říkala: Ježíši, kdo to vlastně mohl dopustit?“ poznamenala iniciátorka petice Eva Tomková. Během krátké doby sesbírala více než tisíc podpisů a odnesla je na radnici Prahy 8. Žádnou reakci ze strany úředníků to však nevyvolalo. Památkáři spolu s radními nyní tvrdí, že na tahu je italský podnikatel.

Město s majitelem naposledy jednalo koncem ledna, kdy Crispino plánoval, že objekt alespoň staticky zajistí proti dalšímu posuvu. „Myslím si, že konec léta je dostatečný termín pro to, aby ten vlastník prokázal, že to myslí s tou rekonstrukcí vážně,“ uvedl radní pro Prahu 8 Matěj Fichtner (TOP 09). Radnice ani památkový odbor o možnosti vyvlastnění unikátní historické budovy neuvažují. Nezbývá tak než důvěřovat v upřímnost italského podnikatele.