Arpida je zachráněna, pomohla sbírka

České Budějovice - Jihočeská Arpida je zachráněna, pomohla jí sbírka, přispěl i kraj. Dárce přilákala také loňské reportáž České televize. Jedno z největších zařízení svého druhu v Česku, které se stará o desítky postižených dětí, tak nemusí omezovat činnost. Arpidě od loňska chyběly peníze, její správci proto museli spustit krizový scénář.

Centrum se stará o 130 fyzicky či mentálně postižených dětí. Od loňského léta se Arpida potýká s nedostatkem peněz. Dolehly na ní první státní škrty, správci tak přišli o miliony korun, proto spustili krizový scénář. První na řadě byly platy stovky zaměstnanců, které snížily o pět procent. Současně požádali prostřednictvím Českého rozhlasu místní podniky o finanční injekci.

Na výzvy zareagovali první podnikatelé. Zaplatili opravu tzv. mateřinky pro nejmenší děti. Pokladnu otevřel i kraj, sbírka vynesla milion korun. „V žádném případě nechceme, aby zařízení, jako je Arpida, padlo,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Arpida má podle jejích správců nejtěžší období za sebou. O klienty nepřišla, zůstala tady i většina zaměstnanců. Provoz dětského centra si ročně vyžádá 38 milionů korun, peníze do konce roku má zajištěné.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)