Praha má muzeum gastronomie

Praha - V Praze se otevírá vůbec první muzeum gastronomie v České republice. Mapuje ty nejzásadnější milníky v historii české i světové kuchyně. Autoři na muzeu pracovali skoro tři roky a projekt stál okolo dvou a půl milionu korun.

Kurátorka a zakladatelka muzea Nina Provaan předvádí těžký litinový papiňák z roku 1870. „Tím, že byl tak těžký, nemohl vybouchnout. Zatímco modernější papiňák už má gumičku a pojistku, ta praskla a začalo to syčet,“ ukazuje na další exponát Nina Provaan. 

To je jen jeden z příkladů gastronomického vývoje. Nové muzeum nabízí ale pohled až do pravěku, kde se vařilo na ohništích a pokračuje přes první pece dál. Součástí výstavy nejsou pouze historické exponáty, ale také nejnovější technologie, například mluvící lednička. A v moderní kuchyni jsou i další netradiční přístroje. „Tady máme barevnou vodu, když je horká, tak je červená. A když je studená, tak voda zmodrá,“ předvádí další netradiční vybavení moderní kuchyně Nina Provaan. „V Rusku je hodně muzeí o vínech, o sýrech, o chlebu, ale jsou to muzea zaměřená na jeden obor. My jsme chtěli pokrýt přípravu jídel z toho nejširšího pohledu,“ vysvětluje zakladatel muzea Ladislav Provaan. 

Prostor tu tak mají všichni důležití gastronomičtí velikáni, jako třeba Magdalena Dobromila Rettigová. A mezi příznivci jídla jsou k vidění i trochu netradiční jména, třeba Jan Kaplický, který navrhl sadu příborů. Muzeum je tedy především o stolování a přípravě pokrmů. Samotné pokrmy se ale v muzeu také objeví, třeba v koutku, kde budou současní cukráři propagovat své nejnovější výrobky.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)