Rekultivace skládky Zebín je údajně předražená a zbytečná

Zebín - Zakázka na rekultivaci skládky Zebín u Jičína je podle místního lékaře Jiřího Hvězdy (VV) dvojnásobně předražená. Navíc se domnívá, že skládka není nebezpečná a nemusela by se proto vůbec likvidovat. Město už ale rekultivaci připravuje. Smlouvu s firmou, která zakázku provede, chce radnice uzavřít do 5. listopadu. Náklady se odhadují na téměř 80 milionů korun, z 90 procent by je měla pokrýt státní dotace. Podle Hvězdy sehnala městu státní dotaci soukromá firma, která připravuje i zadání soutěže. Domnívá se proto, že zadání má být šité na míru předem vybrané stavební firmě.

Hvězda porovnal zamýšlenou cenu s cenou na sedmi jiných rekultivovaných skládkách. Na skutečnou plochu, která se měla rekultivovat, podle něj vychází náklady přes dva tisíce korun na metr čtvereční. „Průměr je kolem tisíce korun na metr čtvereční,“ řekl ČT. Že by částka mohla být výrazně nižší, si myslí i zastupitel za KDU-ČSL Jiří Vitvar. „Je možné celou zakázku vysoutěžit řádově možná i o desítky milionů korun levněji,“ domnívá se i místostarosta Jičína Tomáš Frýba (TOP 09). Proč se pak zakázka připravuje za téměř 80 milionů, ale nedokáže nikdo vysvětlit.

Podle Hvězdy skládka navíc není nebezpečná a vůbec by se likvidovat nemusela. Mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková ale uvedla, že z technického hlediska je hlavním účelem projektu zabránit prosakování skládky do podzemí a povrchových vod.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Lékař: Zadání má být šité na míru předem vybrané firmě

Jiří Hvězda:

„Tato investice není nezbytná… Je to osvědčená cesta, jak peníze, které platíme z daní a poplatků, přihrát do kapes firem nebo jiným osobám.“

V rozpočtu má Jičín na rekultivaci sládky vyčleněné zatím tři miliony korun. Letos by město chtělo vybrat stavební firmu a na podzim začít. Firmy, které by se mohly o zakázku ucházet, měly být původně vylosované. Zastupitelé se ale nakonec rozhodli, že jejich počet nebudou zužovat losováním, a zvolili jednokolovou soutěž. Podle Hvězdy ale sehnala státní dotaci na rekultivaci soukromá firma, která připravuje i zadání soutěže. Obává se proto, že by mohlo být šité na míru předem vybrané firmě.