Za nehodu v Třešti mohla nefunkční signalizace, tvrdí svědci

Třešť (Jihlavsko) – Na přejezdu v Třešti na Jihlavsku narazila drezína do linkového autobusu. Srážka si vyžádala život jedné ženy, zřejmě cizinky z Tchajwanu, která podlehla vážným zraněním po převozu do nemocnice. Svědci nehody tvrdí, že světelná signalizace nefungovala. Na místě zasahovali zdravotníci a hasiči. Jak se autobus na kolejích před vlakem ocitl, zatím není známo. Provoz na trati se podařilo obnovit po 17. hodině. Škoda dosáhne asi 700 000 korun, z toho půl milionu na vlaku.

Do autobusu, který vjel na přejezd, nenarazila pouze samotná lehká drezína, ale především bagr, který tlačila. Autobus společnosti Icom, kterým cestovalo 31 osob, zejména mladí lidé vracející ze školy, byl vážně poškozen. Drážní vozidla potom vykolejila.

Aby se hasiči dostali ke zraněným, museli část autobusu rozstříhat. „Hasiči nejdřív vyprostili zraněné, uložili je na vozovku pod izolační fólie a poskytli jim první pomoc,“ popsal jeden ze svědků srážky. Dva studenti a řidič drezíny byli poraněni středně těžce, 17 lidí lehce. Všechny zraněné převezli záchranáři do jihlavské nemocnice, ostatní odjeli náhradní dopravou.

Jedna žena, zřejmě občanka Tchajwanu, byla zraněna velmi těžce a podle mluvčí jihlavské nemocnice se podrobila operaci. Třiatřicetiletá pacientka ale později i přes péči lékařů svým zraněním podlehla. 

  • Drezína po srážce s autobusem v Třešti autor: Luboš Pavlíček, zdroj: ČTK
  • Srážka autobusu s drezínou v Třešti autor: Luboš Pavlíček, zdroj: ČTK

Výstražné zařízení podle svědků nefungovalo

Nehoda se stala na přejezdu u nádraží, kde se trať kříží se silnicí na Batelov. Starosta Třeště Vladislav Hynk ho přitom nepovažuje za nebezpečný. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že přejezd nemá závory, je zabezpečen pouze světelným výstražným zařízením. Ovšem podle svědků oslovených ČT signalizace v době vjezdu autobusu na přejezd nesvítila a výstražná siréna začala znít až po nehodě. Potvrdila to i Kateřina Kratochvílová ze společnosti Icom, které to prý sdělil řidič autobusu.

Vrchní inspektor SŽDC Miroslav Matúš se přitom nechal slyšet, že vše bylo v pořádku. „Podle předběžných informací světla byla v provozu. S jistotou to budeme moci říct až poté, co zkontrolujeme záznamové zařízení,“ doplnil Drápal.

Kvůli nehodě během odpoledne nejezdily vlaky na lokálce Kostelec u Jihlavy – Slavonice, do autobusů cestující přestupovali v úseku Třešť – Sedlejov. Výluka trvala do pěti hodin odpoledne, než se podařilo odstranit následky srážky a vrátit drezínu zpět na trať.