Nevěstinec Ve Smečkách nechala radnice vyklidit

Praha - Noční podnik, který v ulici Ve Smečkách nabízel erotické služby, městská část po třech týdnech uzavřela. Místním vadily spoře oblečené ženy ve výlohách. Radnice ale neměla nástroj, jak tenhle typ služeb zakázat. Nyní zjistila, že vlastník nemá v pořádku dokumenty o stavbě - a okamžitě nechala podnik vyklidit.

Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého je takový typ nevěstince, kdy se dívky nabízejí ve výlohách, překročením meze. „Já bych to nazval prahem drzosti,“ uvedl Lomecký. „Objekt není řádně zkolaudován, nebyla doložena stavební dokumentace,“ upřesnil Lomecký nedostatky v dokumentaci.

Do hledáčku úřadů se objekt dostal už počátkem jara. V budově ještě pokračovaly stavební úpravy, když se na její fasádě objevily reklamní poutače na budoucí erotické služby. Okna později nahradily výlohy, ve kterých spoře oděné ženy lákaly kolemjdoucí k návštěvě erotického klubu.

Kromě tohoto podniku v ulici sídlí několik dalších nevěstinců. Radnice chce situaci dočasně vyřešit malou služebnou pro Městskou policii, která by přímo v ulici měla vyrůst do tří týdnů. Praha 1 doufá, že neustálá přítomnost strážníků v nechvalně známém místě zajistí veřejný pořádek a erotickým podnikům případně odradí potenciální zákazníky. Služebna vznikne v domě, jehož je městská část spoluvlastníkem. Městské policii prostory pronajme za symbolickou jednu korunu měsíčně.

Pokud dá ale majitel nevěstince doklady do pořádku, nelze vyloučit, že se dívky do výlohy vrátí. Proto Praha 1 připravuje další řešení - tentokrát s posudkem, podle kterého provoz narušuje pokojný stav ve městě. Rovněž magistrát hlavního města nyní pracuje na návrhu zákona o regulaci prostituce, který by se k pražským zastupitelům mohl dostat letos na podzim. Poté by jej ale ještě musely projednat obě komory parlamentu a schválit prezident.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod