Atrapa bomby vylidnila brněnské náměstí

Brno – Tomkovo náměstí v Brně bylo dnes dopoledne asi hodinu uzavřeno. Kolemjdoucí žena na náměstí nalezla opuštěný balíček, na který upozornila městskou policii. Ta náměstí v obavě z výbušniny uzavřela a přivolala pyrotechniky, kteří potom balíček odvezli za město, kde zjistili, že jde o atrapu výbušniny. Policisté nyní hledají jejího výrobce.

Podezřelý balíček našla žena na semaforu na křižovatce Provazníkovy ulice a Tomkova náměstí. Protože se obávala, že jde o bombu, zavolala strážníky. Městská policie uzavřela oblast v deset hodin dopoledne. Přibližně o půl hodiny později přijeli pyrotechnici. Balíček odvezli do lomu za městem, kde začali zjišťovat, oč jde. Nakonec se ukázalo, že je to atrapa výbušniny.

Podle policejního mluvčího Pavla Švába hrozí neznámému vtipálkovi v případě dopadení trestní stíhání za šíření poplašné zprávy. Tvůrce atrapy způsobil potíže stovkám lidí. Náměstí, které je jedním z klíčových dopravních uzlů ve městě, bylo hodinu uzavřeno, nejezdila ani městská doprava. Brněnský dopravní podnik musel asi desítku spojů odklonit.

Případy nálezů podezřelých balíčků či kufříků jsou poměrně časté. V Brně je nejznámější kauza z roku 2007, kdy pracovnice magistrátu z oddělení ztrát a nálezů otevřela kufřík, o který se dlouho nikdo nehlásil. Našla v něm šest kilogramů výbušniny, telefon a dráty. Majitele kufříku pak vypátrala policie. Dostal čtyři roky vězení.