Lázeňská města míří do UNESCO, založila proto svazek obcí

Karlovy Vary – Svazek obcí nazvaný České lázně – Salony Evropy má pomoci čtyřem českým lázeňským městům na cestě na seznam světového dědictví UNESCO. O zápis usilují Karlovy Vary, které založení svazku iniciovaly, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a Luhačovice. Zapojení všech čtyř měst posoudí jejich zastupitelstva, celkem radnice vloží do svazku 150 tisíc korun.

Finanční podíl jednotlivých členů byl stanoven v poměru zhruba dvě koruny na jednoho obyvatele. Nejvíce tak dá západočeské krajské město – 100 tisíc korun. Mariánské Lázně přispějí 30 tisíci korunami, Františkovy Lázně a Luhačovice vloží po 10 tisících korunách. Ve čtyřčlenném představenstvu svazku bude mít každé město po jednom zástupci. České lázně – Salony Evropy využijí peníze především na financování expertní skupiny. „Připraví veškeré podklady pro podání žádosti o zápis,“ řekl karlovarský primátor Petr Kulhánek.

Český svazek lázeňských měst je ovšem pouhým základem mezinárodního sdružení. Společně s českými městy se chtějí na seznam světového dědictví dostat například německý Baden-Baden, francouzské Vichy nebo belgické Spa.

Příprava na podání oficiální žádosti o zápis do seznamu UNESCO, plánované na rok 2015, je podle představitelů měst poměrně nákladná a náročná. Obnáší přípravu velkého množství dokumentů, práci expertů na památkovou ochranu, urbanistiku a architekturu. Je třeba mimo jiné zpracovat podrobnou dokumentaci katastru jednotlivých měst a objektů na nich stojících.