Oblíbená ředitelka školky musí uvolnit místo kamarádce starostky

Česká Lípa – Mateřská školka Šikulka v České Lípě bude mít novou ředitelku. Vybralo ji město i přes velký odpor rodičů, kterým se nelíbí, že nemá žádné zkušenosti s vedením školky a navíc je to kamarádka starostky. Město ale jakýkoliv střet zájmů odmítá. O vítězce prý rozhodlo vyšší vzdělání.

Mateřská škola Šikulka patří v České Lípě mezi ty vyhlášené. Rodiče to připisují právě odvolané ředitelce. „Jaké je vedení, tak funguje celá školka a taková je pak atmosféra školky. Každý z rodičů vám potvrdí, že atmosféra je perfektní,“ dodala jedna z maminek Olga Sobotková.

Současná ředitelka oblíbené školky Šikulka stojí v jejím čele už 13 let. Petici proti jejímu odvolání podepsala většina ze stovky rodičů. „Opravdu cítím velkou nespravedlnost, protože jsem si myslela, že výsledky, které jsou za mnou vidět, jsou dokladem toho, jak ta školka funguje,“ dodala odvolaná ředitelka Naděžda Kumberová.

Nová ředitelka jezdí se starostkou na dovolenou

Město vybralo jako novou ředitelku Šárku Malou. Jde o dlouholetou kamarádku českolipské starostky Hany Moudré, která také seděla ve výběrové komisi a o své známé, se kterou tráví společně dovolenou, rozhodovala. Vyjádření starostka odmítla. Nová ředitelka tvrdí, že o protekci rozhodně nešlo. „Ve výběrové komisi je šest členů a jeden hlas by to nezlomil,“ míní místostarosta České Lípy Tomáš Vlček.

Opozice označuje celé výběrové řízení za do nebe volající drzost. „Je pro mě neakceptovatelné, že paní starostka byla předsedkyní výběrové komise,“ uvedla opoziční zastupitelka České Lípy Romana Žatecká. Ředitelka se proti rozhodnutí města odvolá a opozice už požádala kontrolní výbor, aby údajnou podjatost starostky prověřil.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)