Steiner upozornil na další pochybnou zakázku za 40 milionů

Ústí nad Labem – Zakázka na propagování rekultivovaných území v Ústeckém kraji je zmanipulovaná a zbytečná. V Hyde Parku ČT24 to uvedl někdejší zaměstnanec dotačního úřadu Regionálního operačního programu Severozápad Leo Steiner s tím, že čerpaná částka 40 milionů korun je mnohem vyšší, než by bylo potřeba, a že celý projekt byl zmanipulovaný, aby mohlo k čerpání dojít. Steiner také oznámil, že ve věci podal na Severozápad trestní oznámení. Podle hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové (ČSSD) přitom nebyl předražený žádný z projektů, které dotace od Severozápadu čerpaly.

„Za 40 milionů se bude propagovat něco, co by se mohlo propagovat, ale rozhodně ne v takovéto míře,“ uvedl Leo Steiner v Hyde Parku. „Projekt, který se připravil, je projekt, který kraj nepotřebuje, který regionu nic nepřinese, kterýž je předražený a špatně napsaný.“

Podle Steinera se při jeho přípravě násilně vstoupilo do pravidel udělování dotací a došlo k přehodnocení projektu tak, aby na finanční podporu ve výši 37 milionů dosáhl. Steiner proto podal na dotační úřad ROP Severozápad trestní oznámení. Za znepokojivé nicméně označuje to, že důkazové materiály má policie již nyní, a projekt stále běží dál.

Leo Steiner:

„O dotace se má soutěžit, mají mít férová pravidla. V tomto případě se nesoutěžilo, a jelikož to nedopadlo tak, jak bylo zadání, tak se to muselo přehodnotit a přebodovat.“

Program Propagace rekultivovaných a revitalizovaných území v Ústeckém kraji počítá s celkovým rozpočtem ve výši 43,3 milionů korun. Ústecký kraj ho dotuje z patnácti procent (6,5 milionu), zbylé finance pocházejí ze strukturálních fondů EU prostřednictvím regionálního operačního programu Severozápad.

Ředitel Severozápadu nařčení odmítá

„Ústecký kraj je zásadně postižen povrchovou těžbou hnědého uhlí. Krajina je tím velmi zničena. Za poslední roky se postupně daří provádět rekultivační práce. Tento projekt si klade za cíl informovat občany o tom, že se Ústecký kraj mění a že se z něj stává místo, které může být zajímavé pro turistický ruch,“ popsal devizu projektu Ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Pavel Markvart.

Steinerovy výhrady Markvart odmítá. „V tuto chvílí mam ujištění, že hodnocení bylo standardní. Pravdou je, že došlo k opravě bodování, ale došlo k ní jako k opravě chyby a tak je to také zaznamenáno v monitorovacím systému,“ uvedl. „Změny hodnocení jsou monitorovány, není to nic tajného. To by musel být někdo blázen, aby to dělal takhle okatě,“ řekl s tím, že je rád, že policie případ vyšetřuje, protože jedině vyšetřování může potvrdit nebo vyvrátit, zda došlo k nějaké manipulaci. Na Steinera hodlá úřad podat trestní oznámení pro pomluvu.

Jedenačtyřicetiletý Steiner (KDU-ČSL) působil ve sdružení Severozápad tři měsíce. Své angažmá zde zakončil tvrdou kritikou a tvrzením, že rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji ovládl politický kartel. Vedení obou krajů, tvořené ČSSD a ODS, se podle něj snaží do voleb rozdělit co nejvíc dotací, takže některé části už jsou dokonce přečerpané. V obou krajích se rozděluje na evropských dotacích dohromady asi 19 miliard korun.

Manipulace v projektech dotovaných Severozápadem dnes vedle Marvarta odmítla i hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD). Podle ní výraznější chyby neukázal ani audit společnosti Deloitte, který si na 35 náhodně vybraných dotovaných projektů zadalo ministerstvo financí; najít měl jen drobné administrativní chyby ve třech projektech. Vaňhová také důrazně odmítla, že by ovlivňovala rozdělování evropských dotací a prosazovala předražené zakázky.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)