Exstarostu obviněného za černou skládku podpořila petice

Mistřice (Uherskohradišťsko) – Několik stovek obyvatel vesnice na Slovácku bojuje za svého bývalého starostu Martina Ondrouška, který čelí několika obviněním. Zlínská policie společně s inspekcí životního prostředí ho viní z provozování černé skládky, kam měl se svojí firmou vozit odpad. Podle policie tak ohrozil životní prostředí a současně zanedbal povinnosti při správě cizího majetku. Jako zastupitel navíc zneužil pravomoc úřední osoby. Na jeho stranu se teď ale postavili obyvatelé obce. Petici podepsalo přes 500 lidí.

Petici na podporu bývalého starosty organizuje zastupitel František Abrahám. Podle něj na skládku nevyvážel jen samotný starosta, ale i lidé z vesnice a okolí. Zastupitel exstarostu hájí, že to byl právě on, kdo důsledně dohlížel na to, co se na skládku vyváží. Podle něj se jednalo jen o suť a zeminu, žádný nebezpečný odpad se tam nehromadil, tvrdí Abrahám. Za celým obviněním je podle něj lidská závist. Na skládku bylo v letech 2008 až 2010 navezeno přibližně 1 500 tun převážně směsného odpadu, suti a zeminy. Velké množství odpadu se na skládku vyvezlo po roce 1989. 

Dnes jsou tisíce tun odpadu zahrnuty. Nikdo ale neví, co se přesně pod zeminou nachází. Odstranění skládky bude stát minimálně milion a půl. Problémy se skládkou nyní řeší Česká inspekce životního prostředí, která kvůli ní zahájila správní řízení. „Inspekce provedla na skládce několik kontrol a zjistila, že provozovatel porušil hned několik podmínek integrovaného povolení,“ řekla Ivana Awwadová, tisková mluvčí České inspekce životního prostředí.

Rozhodnutí, co se skládkou bude, bude nakonec na krajském úřadě, na který se obrátilo stávající vedení obce. Radnice totiž připravila projekt na likvidaci skládky a od kraje chce finanční pomoc. „Na nejbližším zastupitelstvu se také budeme zabývat otázkou, jestli nedat likvidaci skládky zastupiteli k úhradě,“ řekl starosta Mistřic Vladimír Sedláček.

Martin Ondroušek se k celé záležitosti odmítl veřejně vyjádřit. Kriminalisté, kterým se přiznal, jej ale obvinili z neoprávněného nakládání s odpady, porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Kumulací takového množství činů může pak být odsouzen k vysokému trestu. „Horní hranice sazby se pohybuje na hranici deseti let,“ uvedl vyšetřovatel.

Skládka byla v Mistřicích již od roku 1984, kdy se na ni jako na jedno ze tří míst začaly svážet ruiny zřícené haly podniku Mesit, v níž zemřelo 18 lidí. Do roku 1989 její existenci nikdo neřešil. Po roce 1990, kdy se změnil zákon a nastavila se pravidla pro skladování odpadu, měla mistřická skládka buď zaniknout, nebo se podle pravidel kultivovat. K tomu však nikdy nedošlo. Místo skládky bylo sice zabezpečeno závorou, ale odpad se na ní nově objevoval stále. Zcela v rozporu se zákonem ji začal využívat ke svému vlastnímu podnikání místní zastupitel a bývalý starosta, čím podle policie spáchal trestný čin.