Po výbuchu v chemičce u Litvínova hořel vodík

Litvínov – V areálu chemičky v Záluží u Litvínova po dnešním výbuchu hořelo záložní potrubí s vodíkem. Hasiči požár zlikvidovali v deset hodin, poté ochlazovali potrubí a zkontrolovali termokamerou. Silnice spojující Most a Litvínov byla asi dvě hodiny kolem areálu Unipetrolu uzavřená, zastavena byla také doprava na tramvajové trati Most – Litvínov. Podle policistů nebyl při nehodě nikdo zraněn, výroba v chemičce nebyla přerušena.

Nehoda v chemické továrně v Záluží, která patří společnosti Unipetrol, byla ohlášena v 8:40. Spatřil ho řidič, který jel kolem. Svědci uvedli, že byla slyšet exploze, pak byl od silnice viditelný požár. Podle hasičů ho způsobil výbuch potrubí s vodíkem, po kterém vzplály plameny. Na místě zasahovala hasičská jednotka společnosti Unipetrol, litvínovské posily pomáhat nemusely. „Požár byl lokalizován v 9:17 a zlikvidován v 10:23,“ řekl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Během nehody ani požáru nebyl zraněn žádný zaměstnanec. České televizi naopak pracovníci Unipetrolu vesměs sdělili, že explozi vůbec nezaznamenali. Podle mluvčího Unipetrolu RPA Mikuláše Dudy se uvolnilo těsnění potrubí a následoval výbuch. „Čeká se, až vyhoří zbytek vodíku v potrubí, přívod už je uzavřený. Potom technici zkontrolují stav trubek,“ vysvětlil Duda. Doprava kolem chemičky byla obnovena před půl jedenáctou.

Telefonát Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)