Žhář zničil kapličku, lidé se složili na novou

Hradec Králové - Smutný příběh se šťastným koncem. Tak lidé mluví o osudu dřevěné kapličky z konce devatenáctého století v Suchém Dole na Broumovsku. Památku, o které se traduje, že se u ní třiadvacetkrát zjevila Panna Marie, před dvěma lety zničil úmyslně založený požár. Obyvatelé ale neváhali, vybrali mezi sebou peníze a kapli si postavili znovu.

Dřevěná kaplička stála nad Suchým Dolem od roku 1897. Do 8. července 2010, kdy ji zapálil devatenáctiletý žhář. „Je mi z té vzpomínky smutno. Z kapličky zůstalo jenom torzo, celá kaplička lehla popelem,“ popisuje své tehdejší pocity obyvatelka Suchého Dolu Lenka Soumarová.  

Obec ihned po požáru vyhlásila veřejnou sbírku. Postupně se podařilo vybrat téměř jeden a půl milionu korun. „Jedna paní dala ze svých úspor dvě stě tisíc korun,“ zdůrazňuje římskokatolický děkan z Police nad Metují Marian Lewicki. „Občané se zachovali velice dobře. Jsem mile překvapen. Obec to velmi stmelilo,“ dodává starosta Suchého Dolu Vítězslav Vítek.  

Minulý rok v létě začaly růst základy přesné kopie kapličky. Stavební práce v těchto dnech finišují. „Máme radost, že se kaplička obnovila v původní podobě,“ říká dárce dřeva na kapličku Robert Václav Ticháček.  

Ke kapličce z obce vede křížová cesta, místo údajného zjevování Panny Marie v historii lákalo i tisíce lidí denně. „Doufám, že už se to nebude opakovat a kaplička bude stát dlouhá léta,“ přeje si na závěr děkan Lewicki. 

8. července ve dvanáct hodin bude kaplička slavnostně vysvěcena. Bude to přesně dva roky po požáru. Přijet by měl i kardinál Dominik Duka.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)