Unikátní křemešnický oltář je zrestaurován

Křemešník – Barokní unikát střední Evropy, trojboký oltář Nejsvětější Trojice, bude znovu sloužit věřícím i poutníkům na Křemešníku, nejvyšším vrcholu české části Českomoravské vrchoviny. Restaurátor dílo dokončil a už zítra ho budou moci obdivovat poutníci.

260 let starý oltář je vysoký 10 metrů, každá ze tří stran je dlouhá 5 metrů. Práce restaurátora Jaroslava Bendy začala rozebíráním památky za pomoci lan a sítí. Metrákové sochy (jako například socha archanděla Michaela v nadživotní velikosti) restauroval i několik měsíců. Titěrná práce vyvrcholila zlacením plátkovým zlatem kousek po kousku. Restaurátor prozradil, že některé části řezeb byly tak narušeny červotočem, že hrozilo jejich zřícení.

Umělecký a architektonický unikát, jehož půdorys tvoří rovnoramenný trojúhelník, umožňoval v hlavní a třech bočních kaplích sloužit tři mše zároveň. Už zítra se u poutního kostela Nejsvětější Trojice na Křemešníku sejdou stovky lidí, aby poprvé po sedmi letech viděli opravený vzácný oltář, který bude vysvěcen. Oslaví tak i křemešnickou pouť.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)