Komunita Vršíček pro závislé po rekonstrukci opět funguje

Litohlavy - Po roční rekonstrukci už opět funguje v Litohlavech na Rokycansku terapeutická komunita Vršíček, v níž se dobrovolně léčí především muži závislí na drogách. Za více než 20 milionů korun má nyní zařízení k dispozici kompletně zrekonstruovaný objekt bývalé hájovny a přilehlou stodolu. Klientům nabídne až 20 lůžek, ale také třeba truhlářskou dílnu a další zázemí. Komunitu provozuje Středisko křesťanské pomoci Plzeň.

Na investici v hodnotě téměř 21 milionů korun se podařilo získat dotaci ve výši 87 procent z evropského programu ROP Jihozápad, zbytek částky uhradila Plzeň a Evangelická církev metodistická ČR.

V přízemí zrekonstruovaného objektu, který církev zakoupila i s pozemky za 1,5 milionu korun v roce 2004 a poté jej až do loňska využívala komunita, mají obyvatelé kuchyni, jídelnu a společenskou místnost. V patře a podkroví jsou ložnice s kapacitou 20 osob, počítá se s minimální vytížeností 15 lůžek. Upravené podkrovní prostory poskytují také byt pro klienty, kteří jsou v takzvané třetí fázi programu, tedy už si hledají práci a budují zázemí v rodině a místním společenství. K dispozici je i pokoj pro rodinné příslušníky, kteří se účastní rodinné terapie. K pracovní terapii slouží moderně vybavená truhlářská dílna v bývalé stodole.

Pobyt v komunitě trvá zpravidla od devíti do 12 měsíců. I pak mohou klienti spolupracovat se střediskem následné péče - chráněné bydlení, které provozuje partner projektu. S podporou sociálních pracovníků a terapeutů se včleňují do společnosti, hledají si práci, postupně i vlastní bydlení, osvojují si návyky, a to i například pro jednání s úřady.

Zatím byl Vršíček výhradně pro muže. Aktuálně je jich tu 11. Díky rekonstrukci se jejich počet navýší a léčit se tu začnou také ženy. 

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)