Expolicista Foltýn stane před soudem koncem června

Brno – Bývalý elitní policista a údajný šéf tajné policejní skupiny Delta tým Martin Foltýn si už vyslechl obžalobu z vydírání. Spolu s dalším komplicem měli na popud podnikatele Romana Motičáka podle žalobce zastrašovat důležitého svědka v kauze podvodů s pozemky. Ve snaze přimět ho, aby si rozmyslel svou výpověď u soudu, mu při posledním útoku dokonce zapálili dům. Okresní soud v Jihlavě případ otevře 28. června.

Někdejší jihomoravský policista Martin Foltýn a jeho komplic se měli brutálními praktikami snažit přesvědčit muže z Jihlavska ke změně výpovědi. „Vůči panu Kucharovičovi byly spáchány celkem tři útoky. V prvním případě měli útočníci poškozeného vylákat na opuštěné místo a tam jej za použití násilí a slzného spreje nutit k tomu, aby uhradil svoje údajné dluhy vůči obviněnému Romanu Motičákovi. Ve druhém případě muži do poštovní schránky vložili výhružné dopisy a na balkon a ke dveřím domu mu hodili nefunkční granáty,“ popsal jihlavský státní zástupce Ivo Novák.

„Klient trvá na tom, že ze tří skutků se účastnil pouze jednoho. Zaměříme se na výslechy svědků a taky na zákonnost prováděných důkazů,“

obhájce Martina Foltýna Radek Ondruš.

Nátlak vyvrcholil v září 2011, kdy pachatelé zapálili vchodové dveře Kucharovičova domu. Vydíraný svědek byl ale v té době pod policejní ochranou, zásahová jednotka tak okamžitě útočníky pozatýkala. „Podle odborného vyjádření hasičů, pokud by nedošlo k okamžitému uhašení požáru, tak by se následně v řádu několika desítek minut rozšířil do celého domu. Byl ohrožen život osob v tomto domě, a to i šířením zplodin požáru s přihlédnutím k době, kdy k zapálení došlo – tedy v neděli v brzkých ranních hodinách,“ uvedl Novák.

Martin Foltýn se vydíráním svědka snažil podle obžaloby změnit jeho výpověď proti Romanu Motičákovi, který se chtěl u jihlavského soudu vyhnout trestu za podvody. Foltýna a jeho komplice měl požádat, aby svědka zastrašili. Obžaloba na trojici vyděračů už leží na soudě. „Obvinění svoje jednání v drtivé většině popírají. Doznal se pouze Martin Foltýn, a to k poslednímu útoku, při kterém byl bezprostředně zadržen,“ potvrdil žalobce. Foltýn tvrdí, že se chtěl zavděčit Motičákovi, rozhodně jej však podle jeho tvrzení o tuto „službu“ nikdo nežádal. Trest pro trojici mužů se může vyšplhat až na patnáct let. Motičáka už přitom soud za podvody pravomocně odsoudil ke třem letům vězení.

Reportáž Radovana Daňka a Petra Malého (zdroj: ČT24)

Dlouholetý policista Martin Foltýn patřil k elitě policejního sboru. Jeho hvězdná kariéra skončila ve chvíli, kdy loni vypluly na povrch informace o takzvaném Delta týmu. Neoficiální skupinu policistů, kteří brutálně zasahovali proti cizincům a menšinám, měl vést právě Foltýn. Policejní inspekce členy tajné organizace vinila i ze zabití muže vietnamské národnosti Hoang Son Lama, za jehož smrt už padly tři tresty. Foltýn měl přitom až doposud čistý štít, po vypuknutí kauzy Delta tým dobrovolně odevzdal odznak a odešel do civilu.