Jejich soused je netopýr. A jsou na to hrdí

Teplá - Náš soused je netopýr – přesně takové oznámení si mohou dát na dveře svého domu lidé, kteří sdílí bydlení s chráněnými savci. Certifikáty, které ochránci přírody začali udělovat loni, už získaly tři desítky lidí. „Chceme tím upozornit na to, že soužití s netopýry takříkajíc pod jednou střechou není žádný problém,“ říká Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů.

Cedulí na svém domě se pyšní i manželé Divišovi z Teplé na Chebsku. V jejich domě každý rok přebývají desítky netopýrů severních. Ladislav Diviš objevil netopýry ve svém domě už před čtyřmi roky. Našel je pod dřevěným obložením oken, které se chystal rekonstruovat. „Jsou užiteční, sbírají hmyz, kterého je tu spousta, protože tu je vlhko, samý rybník,“ pochvaluje si pan Diviš.

Loni ochránci u Divišových napočítali 96 samic. Jedná se o takzvanou letní kolonii, netopýři se na stejné místo vrací pravidelně každý rok. „V koloniích se shromáždí více matek stejného druhu a tam rodí a vychovávají mláďata,“ vysvětluje zooložka Pavla Tájková. „Všechny druhy netopýrů jsou u nás chráněny, takže likvidace kolonií je protizákonná,“ dodává. Rady, jak zachovat netopýří úkryt nebo neohrozit zvířata v případě rekonstrukce, a další informace o soužití s netopýry najdou zájemci na internetových stránkách www.sousednetopyr.cz.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)