Nová přírodní památka Na Plachtě dělá radnici vrásky na čele

Hradec Králové - Z lokality Na Plachtě 3 bude rozhodnutím radních Královéhradeckého kraje přírodní památka. Místní radnici to ale přidělává vrásky na čele. Část pozemků je totiž územním plánem určena k zástavbě. Soukromé firmy už v místě nakoupily parcely za zhruba 40 milionů korun. Město zase dalo 18 milionů do infrastruktury. Magistrát se teď obává, že bude muset investorům zaplatit za zmařenou investici. Náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich (TOP 09) už ČT potvrdil, že město s majiteli pozemků jedná.

Důslednou ochranu lokality a vyhlášení přírodní památky požadovalo v petici z roku 2009 přes 14 000 lidí. Tvrdili, že další zástavba, která je plánována v bezprostřední blízkosti přírodní památky, uškodí celému území, například narušením citlivého vodního režimu či světelným smogem. Nyní doufají, že projekt další zástavby padne.

Majitelé pozemků se naopak cítí poškozeni. „Hodili přes palubu investory, kteří v dobré víře nakoupili pozemky a chtějí budovat,“ řekl ČT zástupce investora Turck Jan David. V rozpacích je i město. Vedení magistrátu sice podle mluvčí Magdaleny Vlčkové vyhlášení přírodní památky podporovalo, ale na menší ploše, aby nebyly zasaženy soukromé pozemky. „Investoři, kteří pozemky koupili, teď mohou samozřejmě požadovat náhradu i po městě,“ upozornila.

Nejbohatší česká lokalita na vážky

Přírodní památka Na Plachtě se dosud rozkládala na ploše o výměře 39 hektarů a z botanického a zoologického hlediska je považována za unikátní, odborníci v ní našli například 2 250 druhů živočichů, ze kterých je zhruba 107 chráněno českou legislativou.

Královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD) uvedl, že hlavním předmětem ochrany na novém sedmnáctihektarovém území jsou suchá vřesoviště, obnažené písky, periodické vodní plochy, luční společenstva a zvláště chráněné druhy obojživelníků a plazů jako zmije obecná nebo blatnice skvrnitá. „Je to nejbohatší lokalita na vážky, minimálně v České republice,“ dodal krajinný ekolog Martin Hanousek. Pro návštěvníky lokality se prohlášením přírodní památkou nic nezmění. V budoucnu by zde mohly vzniknout i naučné stezky.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)