Praha musela kvůli chybným odtahům vrátit 1,5 milionu

Praha – Kvůli prohraným soudním sporům o odtahy musela Správa služeb hlavního města Prahy (SSHMP), která je zajišťuje, loni zaplatit přes 1,5 milionu korun. O rok dříve byl počet prohraných soudů, po kterých musela vracet vybrané poplatky, zhruba třetinová. Podle primátora Bohuslava Svobody nyní město prohrává většinu soudních sporů, které se týkají tzv. odtahů ve veřejném zájmu, které dříve zpravidla vyhrávalo. Situaci změnilo loňské rozhodnutí Nejvyššího soudu, že takto odtažená vozidla nelze přechovávat na odtahovém parkovišti a je nutné vrátit je zase na původní místo. Verdikt potvrdil i Ústavní soud.

Odtahy ve veřejném zájmu, které probíhají například kvůli blokovým čistěním, jsou nejčastější příčinou soudních sporů, kdy řidiči chtějí vrátit peníze vydané za odtah. „Po rozhodnutí Nejvyššího a Ústavního soudu dochází k zamítnutí vysokého počtu vedených soudních sporů o vymáhání pohledávek. Zatímco dosud byla úspěšnost všech žalob více jak 90 procent, nyní je tomu obráceně,“ uvedl primátor Svoboda. Částka, kterou musela SSHMP vrátit, tak loni stoupla z 616 tisíc na 1,53 milionu korun. Celkové náklady na neúspěšné spory by podle magistrátu mohly činit až 32,5 milionu korun.

Řidič, který chce vrátit odtažené auto, musí zaplatit 1 300 korun za samotný odtah, dalších 150 korun za první den na parkovišti a po 250 korunách za každý další zahájený den. K tomu je třeba zaplatit pokutu za špatné parkování. V soudním sporu se potom může řidič domoci návratu vydané částky. Ceny odtahů se podle čerstvého rozhodnutí městské rady brzy zvýší, nový sazebník však zatím není sestaven. „Cena za odtah vozidla se od roku 2001 nezměnila, i přestože vzrostly veškeré náklady související s odtahy vozidel, proto jsme se rozhodli cenu navýšit,“ podotkl primátor.

Nadále také bude většinu odtahů ve městě zajišťovat SSHMP, která je městskou příspěvkovou organizací. Dosud se na odtazích podílely i soukromé firmy, které inkasovaly desítky milionů korun.