Havířov protestuje proti lince na zpracování rekultivačního materiálu

Havířov – Proti stavbě linky, která má vzniknout v Havířově a vyrábět materiál pro rekultivaci bývalého dolu, se staví ekologičtí aktivisté, občané i magistrát. Lidé se obávají, že výstavba linky a zejména doprava materiálu k ní dále zhorší už tak špatné ovzduší. Firma, která stavbu připravuje, ale tvrdí, že nemá jinou možnost.

Linku, která má zpracovat až padesát tisíc tun popílku a dalšího odpadu každý rok, chce postavit v Havířově firma Gemek-Union. Společnost tvrdí, že linku musí vybudovat, aby mohla vyrábět materiál k rekultivaci areálu bývalého dolu Dukla. Do roku 2015 chce totiž dnešní haldy a kaliště ozelenit.

Proti se ale staví ekologové z organizace Arnika a sdružení Občané proti spalovně. Linku ve městě nechce ani havířovský magistrát, který může zkomplikovat vydání integrovaného povolení EIA. „Realizací tohoto záměru dojde ke zvýšení znečištění ovzduší na území města Havířova,“ uvedla Jana Návratová z odboru životního prostředí havířovského magistrátu.

Rozhodnutí o tom, jestli firma dostane od krajského úřadu povolení k dostavbě linky, by mělo padnout v řádu týdnů až měsíců. Pokud kraj výstavbu schválí, chtějí Havířovští proti lince protestovat peticí.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)