Fléda může fungovat dál, město změnilo vyhlášku

Brno – Zastánci hudebního klubu Fléda mohou slavit – jejich oblíbená scéna nezanikne. Brněnská městská rada pozměnila návrh vyhlášky, která má omezit noční provoz v zahrádkách restaurací nebo hudebních klubech. Radní z vyhlášky vyškrtli Štefánikovu ulici, kde Fléda sídlí. Návrhem, a tím i osudem slavného hudebního klubu se ještě bude zabývat zastupitelstvo, které se sejde za dva týdny.

Ještě před zasedáním rady převzal primátor Roman Onderka petici, kterou zastánci Flédy sepsali. Podepsalo ji téměř dvacet tisíc lidí z celé republiky včetně známých představitelů české hudební scény. Podporu klubu tak vyjádřili například David Koller ze skupiny Lucie, Roman Holý z Monkey Business, herec a zpěvák Jiří Macháček i držitelé Oscara za hudbu k filmu Once Markéta Irglová a Glen Hansard.

Primátor Onderka mluví o svém stanovisku k vyhlášce (zdroj: ČT24)

Podporu Flédě vyjádřil i primátor Onderka. „Osobně si nedokážu představit, že by toto zařízení vymizelo z mapy města Brna,“ řekl. Petici obdržel i starosta Králova Pole Roman Vykoukal. Městská rada nakonec zastáncům Flédy vyhověla a z návrhu vyhlášky vyškrtla Štefánikovu ulici, kde klub sídlí.

O omezení provozu klubu usilovala městská část Královo Pole, jejíž obyvatelé si stěžovali na hluk. „Na Flédu je v poslední době směřována celá řada stížností a petic občanů. Poslední petice na radnici dorazila v únoru tohoto roku,“ uvedla mluvčí městské části Olga Pelcová.

Zastupitelé městské části potom navrhli změnu celoměstské vyhlášky, která nařizuje zahrádkám a podnikům s veřejnou projekcí hudby v některých lokalitách omezit provoz a zavřít nejpozději ve 22 hodin. Navrhli do vyhlášky zařadit i Štefánikovu ulici, a tím Flédu. Vyvolali tak rozsáhlé protesty příznivců klubu, kteří upozorňovali na diskriminační povahu vyhlášky, která se vztahovala pouze na některé podniky.