Vyšetřování požáru u Bzence potrvá měsíce

Bzenec - Zásah hasičů u Bzence oficiálně skončí ve čtvrtek v 10:00. V lese je nyní už jen malá skupinka záchranářů, která hledala s termokamerami doutnající kořeny a prolévala je vodou. V oblasti ale v uplynulých dnech silně pršelo. Všechna ohniska tak jsou uhašena a hasiči mohou zítra konečně jít domů. Vyšetřování příčin požáru lesa potrvá podle vyšetřovatele hasičů Stanislava Kláska několik měsíců a bude poměrně obtížné. Připomněl, že u velkých požárů mají hasiči na pátrání po příčině ze zákona dva měsíce. Mohou si ale tuto lhůtu prodloužit, což se stane i v tomto případě.

„O příčinách nelze vůbec spekulovat. Přestože vyšetřování začalo v podstatě již v době, kdy nebyl požár uhašen, je před námi ještě příliš mnoho práce,“ uvedl vyšetřovatel. Policie podle něj nyní pracuje na výslechu svědků, kterých bude velké množství. Čeká se také na výsledky laboratorních testů, které se dělaly na vzorcích odebrané půdy z ohnisek požáru.

Lesům ČR vznikla škoda za asi 27 milionů korun

Klásek zároveň nechtěl komentovat spekulace o tom, že požár mohl být založen úmyslně, popřípadě že vzplál kvůli střelbě na střelnici, která se v této vyprahlé lokalitě, přezdívané Moravská Sahara, nachází.

Požár vzplál před 13 dny. Oheň zachvátil 165 hektarů lesa. Do akce muselo být vysláno 1 500 hasičů z 204 jednotek, tři vrtulníky a tři hasičská letadla. Šlo o největší neštěstí svého druhu v zemi za posledních 15 let.