Plnírna plynu v nemilosti kraje. Po požáru se má uzavřít

Branice – Jihočeský kraj zbrojí proti plnírně plynu v Branicích na Písecku. Provozovnu chce přinejmenším omezit, nejlépe však odstavit úplně. Krajští politici se tak staví na stranu místních i některých starostů z okolí. Ti se po velkém únorovém požáru dalšího fungování bojí. Provozovatel ovšem postup úřadu odmítá s tím, že areál nadstandardně zabezpečil.

„Budeme rozhodně usilovat o to, abychom provozovateli nastavili takové podmínky, aby výrazně omezil, nebo dokonce uzavřel celou provozovnu,“ slibuje hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). Branická plnírna plynu, která stojí u lesa a od domů je vzdálená asi 600 metrů, je pro kraj rizikové místo.

Starosta Branic Stanislav Češka úsilí kraje vítá s nadšením, podle plynařů ale k omezení provozu není jediný důvod. Do areálu teď investují miliony, žádná z desítek kontrol pochybení neprokázala. Provozovatel areálu proto nynější chování kraje považuje za šikanu. „Nikdo s námi nekomunikuje, jenom nám posílají výhrůžné dopisy,“ tvrdí Pavel Tomeček, s právníky se chce proti politické iniciativě bránit.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Proti plnírně se staví někteří místní obyvatelé. Mají ještě v paměti velký požár, který se v areálu odehrál letos v únoru. Bezprostředně po výbuchu prvních lahví se ukryli do sklepů, nebo utekli.

Lidé z Branic sepsali petici, sesbírali pod ni 300 podpisů. Podle starosty je ovšem obec rozdělená na dva tábory. „Petici podepsala jen část občanů,“ poznamenal Češka. Plynárna je už opět v provozu. Její správci do ní instalovali další zabezpečovací zařízení, podle nich je riziko požáru minimální.

Následky únorového požáru v plnírně plynu
Zdroj: ČT24

Kriminalisté ani po pěti měsících vyšetřování neřekli, co rozsáhlý požár způsobilo. Také hasiči čekají na expertízy, pracují přitom se dvěma verzemi. Buďto šlo o nedbalost, nebo o technickou závadu, uvedla mluvčí jihočeských záchranářů.