Hřebčín v Kladrubech projde obnovou

Kladruby nad Labem – Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem dostane tři sta milionů korun na obnovu této národní kulturní památky. Uspěl se svou žádostí o evropské dotace. Řada objektů je už v havarijním stavu. O peníze na jejich záchranu v Kladrubech usilovali několik let.

Střídání ředitelů, změny projektů, administrativní chyby i petice. Hřebčín prožil těžká období a vždy šlo o peníze. Příslib tří set milionů z integrovaného operačního programu považuje současné vedení za pomoc chátrajícím památkám. „Pro nás skončilo martýrium papírování. Myslím, že náš projekt tak dobře uspěl i proto, že my máme všechno až po stavební povolení dotažené,“ uvedl ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jan Höck.

Opravovat se má dvacet objektů v areálu hřebčína. Mezi prvními budova, ve které přicházejí na svět hříbata. „Porodna bude v první fázi. Je tady narušená statika, která bude okamžitě opravena a dojde k opravě boxů,“ prohlásil manažer projektu, náměstek ředitele Ivan Hájek a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD) doplnil: „Myslím, že je to pro hřebčín záchrana, protože stav je tam absolutně neudržitelný a nedůstojný.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Hřebčín chystá nové expozice. S jednou z nich počítá v hájovně z konce 18. století. Oprava zchátralého domu spolkne zhruba 25 milionů korun. „Do tohoto objektu bychom po rekonstrukci chtěli přestěhovat naši sedlářskou dílnu, protože si sami šijeme postroje, sedla a další,“ dodal ředitel Höck. Ve spojení s tradičními sportovními a společenskými akcemi má být hřebčín více atraktivní pro turisty. „To stoprocentně bude znamenat zkvalitnění nabídky celého hřebčína nejen pro turisty, ale i pro veškeré nadšence z řad koňáků,“ ujistil Josef Rychter z Destinační společnosti Východní Čechy.

První plánované opravy v rámci schváleného balíku peněz by v areálu hřebčína mohly začít už koncem prázdnin.