Do Jihlavy přijeli bonsajisté z celé Evropy

Jihlava - Vystavovatelé z několika evropských zemí přijeli do Jihlavy na 15. mezinárodní výstavu bonsají a suiseki. Návštěvníci mohou vidět přes stovku bonsají a čtyři desítky přírodních kamenů. Rostliny a nářadí na jejich tvorbu si mohou i koupit, proběhne také veřejná aukce. Výstava probíhá v hotelu Gustav Mahler. Do jihlavského Muzea Vysočiny pak mohou lidé zajít i na výstavu kaktusů a sukulentů.

„Suiseki jsou převážně neopracované přírodní kameny zajímavé svým tvarem, povrchem, barvou či strukturou. Vystavují se podobně jako bonsaje v miskách vysypaných pískem,“ uvedl prezident pořádající České bonsajové asociace Václav Novák. Praktické ukázky tvoření bonsají a úprav suiseki zájemcům předvedou španělský bonsajista David Benavente a Korejec Seok Ju Kim.

Výstava potrvá do neděle 10. června. V sobotu dopoledne se uskuteční soutěž nových talentů. Soutěžící si vylosují materiál a během tří hodin podle svých představ vytvoří bonsaj. Vítěz bude zastupovat Česko na evropské výstavě bonsajistů, kterou pořádá Evropská bonsajová asociace ve Francii. „Soutěž je veřejná, může se přihlásit kdokoli, kdo už má s bonsajemi nějakou zkušenost,“ řekl Novák.

První bonsajové kluby vznikly v Česku v roce 1982, od té doby zájem o pěstování neustále stoupá. Česká bonsajová asociace byla založena v roce 1997. Podle Nováka má v současnosti kolem 220 členů. „Předpokládám, že neorganizovaně se bonsajemi v republice zabývá kolem tisícovky lidí,“ uvedl. Čeští bonsajisté se ale v evropské konkurenci v žádném případě neztrácejí. „Jihlavský bonsajista Stanislav Kalců získal před třemi lety hlavní cenu ve Španělsku. Letos dostal cenu Evropské bonsajové asociace za kompozici dvou rostlin,“ dodal Novák.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)