Kruhová křižovatka se u klatovské nemocnice stále nestaví

Klatovy - Kruhová křižovatka v areálu nové klatovské nemocnice stále není. Přitom právě na ní závisí, jestli bude komplex za více než jednu a čtvrt miliardy korun zkolaudován. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že se všechno stihne v termínu. Nemocnice má ale v záloze i krizovou variantu.

Kruhová křižovatka má stát na hlavním tahu z Klatov na Plzeň, kde by měla zajistit bezpečný provoz při vjíždění a vyjíždění z areálu nové nemocnice. Už dva roky se ale jedná o tom, zda na její stavbu ministerstvo dopravy uvolní potřebných 33 milionů nebo ne.

Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v současné chvíli stavbě důležité křižovatky nic nebrání. „Máme všechna stavební povolení a máme blokovány peníze v rozpočtu,“ uvedl ředitel plzeňské oblasti ŘSD Zdeněk Kuťák.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Objezd, na jehož existenci závisí i chod nové nemocnice, už zná vítězného dodavatele a čeká na podpis nového šéfa ŘSD. Podle starosty Klatov Rudolfa Salvetra (ODS) by kruhová křižovatka měla plnit i funkci zpomalovacího retardéru na vjezdu do města.

Přesto, že by podle ŘSD s realizací kruhové křižovatky neměl být problém, je připravena také krizová varianta, kdy by se používal i nadále současný vjezd. Místo plánovaného vjezdu na okružní křižovatku by byl jen výjezd.

Ředitelství silnic a dálnic ale ubezpečuje, že krizová varianta nebude potřeba, naopak se bude snažit výstavbu co nejvíce urychlit, například tím, že osloví ty uchazeče, kteří ve výběrovém řízení neuspěli.

Nová kruhová křižovatka by tak měla být hotová do tří měsíců od začátku výstavby. Zkušební provoz nové nemocnice by měl být zahájen v polovině září letošního roku.