Velhartice oblehli středověcí rytíři

Plzeň - Hrad Velhartice na Klatovsku je tento víkend v obležení těžkooděnců ze čtrnáctého století. Více než sto čtyřicet dobrovolníků se tam zapojilo do historických bitev a okusilo, jak se žilo ve středověku. Svým rozsahem se jedná o jednu z největších historických akcí pro veřejnost. Bitvy ale nejsou nacvičené. Rytíři tam dostávají opravdové rány.

Drátěná košile, plátový kabátec, přilbice a meč tvoří výzbroj každého rytíře. Dohromady váží až čtyřicet kilo. Bez toho by se válečníci ve Velharticích neobešli. V soubojích totiž nejdou pro ránu daleko. „Tuto zbroj, co mám na sobě, je velice těžké proseknout. Většinou se stalo, že tomu člověku ve zbroji zlámali ruku,“ říká rytíř zvaný Bavor. „Rány v boji sice padají, ale nejde se do toho tak naostro, což nás chrání,“ dodává organizátor akce Marek Trojan. 

Ani v bitvě ve Velharticích nechyběli zranění. Ti, co měli štěstí, skončili u lékaře. „Tehdy měli rytíři pěti až desetiprocentní šanci, že přežijí například amputaci končetiny nebo vyhřezlá střeva,“ uvádí středověký lékař Tomáš Famberk z Přimdy. 

Podobné autentické ukázky bitev nemají diváci šanci vidět. „Tohle je jedna z mála akcí, které nejenom u nás, ale i v Evropě probíhají,“ upozorňuje kameník a komentátor bitvy Ivan Dubec. „Je to něco nového, co lidi neznají. Je to jakoby trénink vojska,“ uzavírá Marek Trojan. 

V duchu čtrnáctého století je postavený i celý tábor. Všech sto čtyřicet účastníků přespává v historických stanech a nechybí tu ani dobová řemesla, jako jsou kameníci nebo kováři. Unikátní podívaná potrvá na velhartickém hradě až do neděle.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)