Zloději si oblíbili solární panely

Brno – Devadesát solárních panelů téměř za milion korun ukradl zatím neznámý zloděj na Kroměřížsku. Krádeží ve fotovoltaických elektrárnách v posledních letech přibývá. Podle odborníků jsou zloději často z konkurenčních firem, které se prodejem a instalací solárních panelů zabývají.

Zloději si například vyhlédli fotovoltaickou elektrárnu Dřínov na Kroměřížsku. Část podstavců je od konce minulého týdne prázdná. Do areálu se zloději dostali vystřiženou dírou v plotě. „Předběžná škoda, která byla krádeží způsobena, se vyšplhala na částku devět set tisíc korun,“ informuje mluvčí Policie ČR Kroměříž Simona Kyšnerová. 

Pro zkušeného montážníka je demontáž solárních panelů prací na dvě hodiny. Každý panel totiž jistí pouze čtyři šrouby. I proto mají banky při vyřizování úvěrů na stavbu elektráren přísná pravidla. „Z těch bank k nám chodili inspektoři nebo pověření pracovníci, kteří kontrolovali, aby ten solární park, nebo alej panelů byla oplocena, aby tam byl kamerový systém, napojený na nějakou hlídací službu,“ popisuje situaci majitel solární elektrárny Marek Novotný. 

Zloději si proto zpravidla vybírají elektrárny na odlehlých místech, ke kterým se bezpečnostní služba tak rychle nedostane. Jsou to desítky případů ročně. Přesná čísla ale nikdo neeviduje. Nejbližší výkupna solárních panelů je v Německu. Podle odborníků jde ale spíš o krádeže na zakázku. „Ty panely mohou sloužit k obchodování a nabídce firem, které staví fotovoltaické projekty, nebo s nimi obchodují. Takže je možné, že ty panely slouží nekalé konkurenci,“ naznačuje pravděpodobný motiv předseda České fotovoltaické asociace Petr Maule.  

Možnost, jak zabezpečit elektrárny, nabízí celostátní registr solárních panelů. Ten je volně přístupný na internetu a po registraci eviduje sériová čísla panelů. Ty jsou v případě krádeže lépe dohledatelné.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)