Kraje usnadní cestování autobusem na svých hranicích

Pardubice – Cestovat autobusem na pomezí Pardubického a Olomouckého kraje bude snazší a občas i levnější. Organizátoři veřejné dopravy v obou regionech se dohodli na vzájemném uznávání jízdenek. To dosud neplatilo, a tak v linkách, které byly objednány jedním krajem, neplatily jízdenky vydávané druhým krajem, ačkoli místy přejížděly regionální hranice.

Nová dohoda dopravních organizátorů OREDO a KIDSOK je oboustranná. V autobusech zařazených do olomouckého systému IDSOK, které zajíždějí do Pardubického kraje, tak nově lze v těchto úsecích použít i jízdenky východočeského systému IREDO. Naopak v autobusech systému IREDO, které zajíždějí do Olomouckého kraje, nyní platí v těchto úsecích i jízdenky platné v olomouckém systému. Pro cestující to znamená, že už nemusí přemýšlet, který dopravce jezdí ve kterém systému, a v případě, že mají dlouhodobou jízdenku, navíc ušetří na jízdném.

Dva kraje si navzájem začaly uznávat jízdenky na vybraných linkách v okolí Konice a Dzbelu, Hanušovic, Králík a Štítů a u Mohelnice.

Podobná spolupráce krajů při organizování veřejné dopravy zatím není příliš častá, ačkoli právě východní Čechy jsou průkopníkem. Už od zimy existuje jednotný integrovaný dopravní systém v Pardubickém i Královéhradeckém kraji. Naopak například ve středních Čechách existují souběžně hned dva integrované systémy, které své doklady navzájem neuznávají a částečně i soupeří o cestující.