Gymnázium Dašická má přijít o ředitelku, studenti i učitelé se bouří

Pardubice – Gymnázium Dašická v Pardubicích zřejmě přijde o svoji ředitelku. Výběrová komise krajského úřadu totiž radním nedoporučila, aby Jitka Svobodová ve funkci pokračovala. Důvod kraj neuvedl. Gymnázium je přitom sedmé nejlepší v Česku a nejlepší v regionu. Rozhodnutí proto vyrazilo všem dech. Bouří se učitelé, studenti i jejich rodiče.

„Neměla jsem žádné náznaky, že by kraj nebyl spokojen s mojí prací,“ tvrdí Svobodová. Zaměstnanci gymnázia proto vyzvali krajskou radní pro školství Janu Pernicovou, aby situaci osvětlila. Ta to ale odmítla - prý jí to konkurzní řízení neumožňuje. Nikdo tedy přesně neví, proč ředitelka Svobodová u komise neuspěla. Škola přitom sbírá jedno ocenění za druhým. Kraj důvody rozhodnutí komise odmítá komentovat, neumožňuje mu to prý zákon.

Podle některých informací se kraj snaží zbavit nepohodlné ředitelky, protože v minulosti kritizovala plánované sloučení prestižní školy se sportovním gymnáziem. Kraj to ale odmítá. O novém řediteli školy budou radní rozhodovat ve čtvrtek. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)