V boji s hernami je Liberec příliš vlažný

Liberec - V libereckých hernách, které tamní radní zrušili i kvůli nalévání alkoholu nezletilým, se hraje dál a město je málo razantní, tvrdí opozice. Vadí jí, že se nesnaží zrušit přechodné období, během kterého mohou herny nadále zůstat v provozu. Radnice kritiku odmítá.

Jste příliš mírní na provozovatele rušených heren, zlobí se na magistrát opozice v Liberci. Město sice desítky heren zrušilo, výherní zařízení v nich ale na přechodné tříleté období musela zůstat. Podle kritiků se ale může bránit soudně. „Poslední možnost, která pro ta města existuje, je podání tzv. komunální ústavní stížnosti. K tomuto kroku vyzýval města na konci loňského kroku i samotný Ústavní soud,“ říká Jana Schlegelová z občanské iniciativy Je čas nemlčet.  

Město tvrdí, že jiná možnost než čekat není. Rušení heren pomocí žalob by trvalo příliš dlouho. „Když se podíváme na čas, který by si toto správní řízení vyžádalo, tak bychom se dostali ke stejnému datu. Takže je to pro město bezpředmětné,“ argumentuje náměstek liberecké primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc. 

Město má od loňska k regulaci hazardu vlastní vyhlášku. Zakazuje například poutače lákající k hraní. Opozice chtěla být radikálnější, svůj návrh ale neprosadila. Čekat na konec heren několik let by podle ní město nemělo. „Současné vedení města se bojí chodit do soudních sporů, které by sice Liberec mohl prohrát, ale také by mohl vyhrát,“ soudí bývalý liberecký primátor a zastupitel Jan Korytář. „Touto cestou jdou malá města, která mají jen několik míst, kde se dá hrát. Liberec těch míst má relativně hodně, takže je to pro nás neschůdná cesta,“ oponuje Jiří Šolc.      

Oponenti se ale domnívají, že vyřízení komunální ústavní stížnosti může trvat mnohem kratší dobu. Využít se je už údajně chystají radnice několika menších měst. Hazard ale pro libereckou kasu znamená i výrazné přilepšení do rozpočtu. Díky novele loterijního zákona by letos město mělo získat výrazně víc než dříve. 

Desítky milionů z hazardu zatím liberecký magistrát nerozdělil. Zastupitelé by o nich mohli jednat na svém příštím jednání.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)