Na Moravě hrozí povodně, pod protrženou hrází už je ale bezpečno

Praha/Humpolec – V Moravskoslezském a Zlínském kraji může od dnešní noci hrozit povodňová pohotovost, varují meteorologové. Za 24 hodin může spadnout až 60 milimetrů srážek. Vydatný déšť zasáhne také Olomoucký kraj, srážky by měly ustat kolem čtvrtečního poledne. Povodně se naopak už nemusí bát lidé na Pelhřimovsku. Rybník Dolní Kladiny, jehož hráz se včera protrhla, je vypuštěn. Hasiči jej večer předali zástupcům Pozemkového fondu a odjeli.

Pro zachování hráze, a tedy i bezpečnosti obcí pod ní bylo klíčové vypuštění rybníka. Večer klesla hladina natolik, že voda zcela přestala tlačit na hráz. Hasiči proto mohli po dvou dnech práce z místa odjet, nadále budou v pohotovosti na dálku.

Tři čtvrtiny hráze rybníka u Kletečné se rozpadly včera kolem 17:00. Hasiči potom vodní dílo včas provizorně opravili, hráz zavezli balvany a štěrkem. „Hasiči pracovali na zpevňování hráze a zvýšení odtoku vody i v noci,“ uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová. Dnes zůstávalo v oblasti několik desítek hasičů. Většina jich pobývala v Kletečné, kde připravili pytle s pískem k ochraně domů. „Jednou 180, podruhé 250 a dnes dopoledne dalších necelých 300 pytlů,“ upřesnil počet přivezeného materiálu dobrovolný hasič Ondřej Kolčava.

Pro Kletečnou, místní část Humpolce, která leží po proudu, byl včera vyhlášen nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Dnes odpoledne bylo nebezpečí sníženo na druhý stupeň. Příčinou problémů je podle starosty Humpolce Jiřího Kučery zřejmě nefunkční potrubí mezi stavidlem a výtokem z hráze. „Voda si hledala cestu a vymlela v hrázi kaverny,“ vysvětlil Kučera.

Rybník Dolní Kladiny je majetkem církve, vzhledem k nedokončeným restitucím se o něj však stará Pozemkový fond. Ten ho ovšem dále pronajímá. „Pozemkový fond rybník pronajal rybářům ze společnosti BioFish, takže tam existují tři majetkové vztahy. Bude zajímavé, kdo zaplatí nemalé náklady na opravu hráze,“ poukázal humpolecký starosta Jiří Kučera. Podle mluvčí Pozemkového fondu Moniky Machtové by oprava poničené hráze měla začít co nejdříve. V nejbližší době vyrazí k rybníku inženýři, kteří hráz prohlédnou, stanoví příčinu havárie, rozsah škod a navrhnou způsob opravy.

Povodně hrozí i kvůli dešťům

Povodňová pohotovost může nastat od dnešní noci v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Předpovědi ohadují, že zde může spadnout až 60 milimetrů srážek. Vydatný déšť zasáhne také Olomoucký kraj, srážky by měly ustat kolem čtvrtečního poledne.

„Na východě území bude pokračovat trvalejší déšť až do zítřejšího dopoledne, kdy bude doznívat. Na horách na severovýchodě a severu území se místy vyskytnou vydatnější srážky, zejména v Beskydech. Předpokládáme, že v oblastech zasažených vydatnými srážkami za následujících 24 hodin spadne deset až 40 milimetrů, v Beskydech ojediněle kolem 60 milimetrů srážek,“ varoval ČHMÚ.

Měřič výšky hladiny
Zdroj: ČT24

V povodí Bečvy, Olše a na pravostranných přítocích Odry očekávají meteorologové během dnešního večera a noci výrazné vzestupy hladin, mohl by být překročen i druhý stupeň povodňové aktivity. Varování ČHMÚ platí pro Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj.

„Na východě území bude pokračovat trvalejší déšť až do zítřejšího dopoledne, kdy bude doznívat. Na horách na severovýchodě a severu území se místy vyskytnou vydatnější srážky, zejména v Beskydech. Předpokládáme, že v oblastech zasažených vydatnými srážkami za následujících 24 hodin spadne deset až 40 milimetrů, v Beskydech ojediněle kolem 60 milimetrů srážek,“ varoval ČHMÚ.

Včerejší noc byla i přes varování relativně klidná

Na Moravě byly deště během dnešní noci krátké, ale velmi intenzivní. K několika desítkám případů hasiči vyjížděli na Břeclavsku a Hodonínsku, kde přívalové deště během noci zaplavily sklepy a garáže. Nejdramatičtější situaci zažili Hustopeče na Břeclavsku, kde kanalizace nestíhala pojmout prudký déšť a voda tak zaplavila místní restauraci i přízemí domů v okolí. Došlo i k několika dopravním nehodám, ČHMÚ i nadále varuje před aquaplaningem.

Bahno z polí pokrylo i jednu z ulic v Kobylí na Břeclavsku. I zde voda zaplavovala sklepy. „Kanalizace byla po pěti minutách naprosto plná. Prostě nestíhá brát ty vody,“ poznamenal obyvatel Kobylí Miroslav Brdečko.

Ilustrační foto
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

V Jižních Čechách byla noc navzdory předpovědi celkem klidná, déšť přišel před půlnocí a pršelo v celém kraji. Nejsilněji pršelo na Šumavě, hlavně v okolí Černé v Pošumaví, Husince a v oblasti Prášil. Hladiny řek ale navzdory varování meteorologů nestouply, výrazněji se zvýšila jen hladina říčky Černá, ta ale ani zdaleka nedosáhla stupně povodňové aktivity. Ve vyšších polohách kraje bude podle meteorologů pršet i během dneška a zítřka, český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale tento region povodňovou bdělost dopoledne zrušil.

Letní počasí od pátku, teploty kolem 30 stupňů

„Od pátku bude konečně krásné letní počasí. Jasno až polojasno, slunečno a denní teploty vzduchu mohou dosahovat od soboty i 30 stupňů Celsia,“ uvedl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Co se týká srážek, mohou se vyskytnout odpolední přeháňky nebo bouřky z tepla. „Zatím to vypadá, že velmi teplé počasí potrvá i příští týden,“ dodal Dvořák.

Voda ohrožovala Vysočinu i jižní Moravu (zdroj: ČT24)