Historické kvádry z Karlova mostu už jsou na suchu

Praha - Historicky cenné kamenné kvádry pocházející z pražského Karlova a Juditina mostu dnes památkáři vyzvednuli z břehu Vltavy. Kvádry budou k vidění na výstavě, kterou chystá Muzeum hlavního města Prahy. Kameny se v minulosti zřítily do řeky během povodní, z jejího dna byly vyloveny při poslední opravě Karlova mostu a jeho okolí. Juditin most byl předchůdce nynějšího skvostu centra Prahy.

Asi 25 kamenů bylo dnes dopoledne naloženo na loď, která je převezla k břehu u nemocnice Na Františku. Odtud je pak přepravilo auto před hlavní budovu muzea na Florenci. Na Vltavě měl cenný náklad na starosti nejzkušenější kapitán – 79letý Miroslav Kedršt, který se svojí lodí pomáhal při opravách Karlova mostu už mnohokrát. Kameny pak budou součástí výstavy nazvané Staletí pod vodou. Juditin a Karlův most, která bude otevřena od 18. července do 4. listopadu.

Expozice podle mluvčí muzea Věry Hlouškové přiblíží veřejnosti nejnovější poznatky o těchto památkách středověkého stavitelství v Praze. Byly získány výzkumem archeologů a stavebních historiků během zatím poslední etapy opravy Karlova mostu. „Představí také unikátní velkoplošné fotografie i videozáběry pořízené při podvodních rekonstrukčních pracích a při potápěčském průzkumu vltavského dna v okolí Karlova mostu,“ uvedla Hloušková.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Který kámen patřil k Juditině mostu a který k tomu Karlovu, odpoví přesně až geologové. Hádanka se ale řešila už při převozu: „Na tomto bloku vidíme tu typickou až nafialovělou barevnost, tak máme poměrně bezpečně určeno, že tyto bloky byly původním materiálem románského Juditina mostu,“ vysvětluje Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu. I v samotném Karlově mostě jsou zazděny kameny, které tam nepatří: „To znamená, že se soudí, že jsou to právě použité kameny z destruovaného Juditina mostu,“ dodává Miroslava Šmolíková z Muzea hl. m. Prahy.