Karlovy Vary: Cizinci si už Masaryka s Leninem nespletou

Karlovy Vary - Karlovarská radnice doufá, že zahraniční turisté, hlavně ti z Ruska, si již přestanou plést sochu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka s revolucionářem Vladimírem Iljičem Leninem. Na to, že jde o prvního prezidenta Československé republiky, nově upozorní tabulka s Masarykovým jménem a daty jeho narození a úmrtí.

Informační tabulka je umístěna na žulový podstavec sochy. Dodatečnou úpravou svého díla přitom původně karlovarský akademický sochař Jan Kotek nebyl nadšený. S tím, že je třeba výrazně upozornit na správnou identitu sochy, ale nakonec souhlasil. „Rozhodly až věnce a květy, které se tady začaly objevovat v den výročí Leninova úmrtí či narození,“ podotkl náměstek primátora Jiří Klsák (KOA). Sochař poté sám navrhl podobu nápisu i letopočtu.

Socha TGM v Karlových Varech
Zdroj: Jan Sokol/ČTK

Dodatečné informace odlila umělecká slévárna z Horní Kalné na Trutnovsku, odkud pochází i socha. Její majitelé dnes nápis s číslicemi připevnili. „Pro každé z písmen i číslic jsme navrtali několik děr a do nich zapadly speciální patky. Vše fixuje lepidlo,“ uvedl spolumajitel slévárny Petr Horák. Díky tomu by se snad nemělo stát, že bronzová písmena z pomníku někdo ukradne. 

Socha spoluzakladatele československého státu byla umístěna na pěší zóně nesoucí Masarykovo jméno v září 2007 u příležitosti 70. výročí jeho úmrtí. Nikdo tehdy nečekal, že umělecký výtvor bude u návštěvníků města ze zemí bývalého Sovětského svazu vzbuzovat dojem, že hledí na Lenina.

Ruští turisté si pletou Masaryka s Leninem
Zdroj: ČT24

I Kotek považoval Masarykovo jméno vyvedené na patce sochy za dostatečné k identifikaci. Současnou úpravu nakonec prohlásil za zdařilou a prospěšnou. „Kromě jména jsem se rozhodl doplnit na podstavec také letopočty. Myslel jsem, že jsou většině lidí známé, avšak opak je pravdou. Zvláště mladí to většinou nevědí,“ konstatoval Kotek.

Podle historika Stanislava Burachoviče pobýval Masaryk v lázeňské metropoli v rozmezí let 1923 až 1933 osmkrát. Jeho lázeňský pobyt býval skromný. Nejraději vyjížděl na koni nebo vycházel do okolních lesů. Častým cílem Masarykových toulek po okolí byla romantická lesní restaurace Svatý Linhart, kde se 28. července 1924 zapsal do pamětní knihy hostů.