Etiopská návrhářka svou kolekcí upozorňuje na problém dětské práce

Praha – Přední africká návrhářka Fikirte Addisová z Etiopie včera večer poprvé v Česku představila svou novou kolekci šatů. Její značka Yefikir Design je populární po celém světě díky elegantnímu spojení tradičních vzorů se současnými trendy. Předváděné modely si mohli lidé po přehlídce rovnou koupit a byl o ně velký zájem – nakonec se prodaly všechny.

Přehlídka v paláci Lucerna se konala u příležitosti Světového dne proti dětské práci, která je v Etiopii, tak jako v mnoha rozvojových zemích, velmi rozšířená. Fikirte Addisová bojuje mimo jiné i proti práci dětských tkalců v dílnách etiopské metropole Addis Abeby. Práce v tkalcovských dílnách patří pro děti k nejhorším, v těžkých podmínkách jich v Etiopii pracují tisíce. Návrhářka na tento problém upozorňuje ve spolupráci s organizací Člověk v tísni. „Děti v Etiopii často pracují šestnáct hodin denně, nemají co jíst, často nedostávají ani zaplaceno a nechodí do školy. To jsou ty nejhorší důsledky dětské práce,“ vysvětluje návrhářka. 

Addisová se původně věnovala psychologii v jedné neziskové organizaci, která pomáhala zneužívaným dětem. V současnosti usiluje o to, aby si módní návrháři i nakupující uvědomili původ látek a společně zamezili dalšímu prohlubování tohoto problému, který často souvisí i s obchodem s dětmi. „Já si myslím, že pro nás, kteří na to máme, což je většina lidí ve vyspělém světě, tak by to měla být samozřejmost ptát se na to, jestli tu levnou košili, kterou si člověk kupuje, náhodou nevyrobily děti,“ uvedl ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)

Večerem v Lucerně provázela Lejla Abbasová. Součástí přehlídky byla i výstava fotografií vítězky Czech Press Photo Jarmily Štukové, která zdokumentovala život a práci dětských tkalců v dílnách etiopské metropole.