Na Vysočině probíhá kroužkování čápů černých

Jihlava (Vysočina) - Právě teď hnízdí v Česku čápi černí – jen na Vysočině je letos 15 hnízdících párů. Čáp černý je ohrožený druh, který na rozdíl od čápa bílého nevyhledává společnost lidí. Hnízdí většinou v lesních porostech. V těchto dnech nastává čas kroužkování mláďat, ochranářům s ním pomáhají stromolezci.

„Počet mláďat je tak poloviční ve srovnání s minulými lety,“ uvedl ochranář Jaromír Čejka z CHKO Žďárské vrchy. V Čechách se objevil první pár čápa černého v roce 1952 na Trutnovsku. Během 50 let zahnízdil téměř na celém území. Jejich počty odhadují ochranáři na stovky párů.

O čapí mláďata se starají rodiče 70 dnů, teprve pak mohou malí čápi z hnízda vylétnout. Zčernají teprve v průběhu dospívání. Nabrat sílu musí během tří měsíců, protože už v srpnu odlétají na zimoviště do Afriky.