V Pelhřimově se našlo 52 ruských dělostřeleckých granátů

Pelhřimov - Stavbaři našli ve čtvrtek při výkopových pracích v Pelhřimově 52 dělostřeleckých minometných granátů ruské výroby, tři ruční granáty a rozbušku. Munice byla z druhé světové války. Z bezpečnostních důvodů byly tři minometné granáty odpáleny na místě. Zbylé odvezli pyrotechnici ke zničení, sdělila mluvčí pelhřimovské policie Hana Kotková. Na Pelhřimovsku je to podle ní největší nález munice za posledních deset až 15 let.

Munice se našla po poledni na staveništi ve Starém Pelhřimově. Miny ležely schované přímo pod cestou, kudy jezdila těžká auta. „Jsou to dělostřelecké miny ráže 82 mm ruské výroby a pochází z 2. světové války“ řekl pyrotechnik Ladislav Černoch z Policie ČR České Budějovice. Místo tehdy ruská armáda využívala zřejmě jako sklad nebo palebné postavení. „Pravděpodobně to mohl být palpost, mohla tu mít místo ruská vojska, která byla připravena k útoku“ dodal.

Přivolaní pyrotechnici z Českých Budějovic na místě tři granáty odpálili, zbytek naložili a odvezli do muničního skladu. Kromě munice na místě objevili i torzo plynové masky a jeden předmět připomínající munici.

Nálezy na stavbách jsou časté. Pyrotechnici vyjíždějí každý den. Jednou za čtvrt roku pak munici hromadně likvidují ve vojenském prostoru.

Nález munice (zdroj: ČT24)