V Jičíně rezignovali dva radní, chtějí uklidnit situaci na radnici

Jičín – Kvůli vyhrocené politické situaci v Jičíně dnes rezignovali místostarosta Josef Dvořák (ČSSD) a radní Jaroslava Komárková (ČSSD). Oba politici uvedli, že rezignací chtějí zklidnit situaci ve městě, v zastupitelstvu i na úřadě. „Proto přecházíme do konstruktivní opozice hájit nadále zájmy občanů města Jičína,“ uvedli v prohlášení rozeslaném novinářům. Politická krize na jičínské radnici trvá od lednového rozpadu koalice ODS, ČSSD a TOP 09.

Na posledním jednání zastupitelů ve středu chtěla opozice odvolat starostu Martina Puše (ODS) a další členy vedení města z funkce. Zastupitelé si ale neodhlasovali program schůze, takže zasedání skončilo bez projednání jakéhokoliv bodu. Opozice se chce pokusit vedení města odvolat na dalším zasedání, které by mělo být 26. června.   

Opozici v Jičíně tvoří s 11 hlasy Volba pro město, TOP 09, Věci veřejné, Sdružení pro Jičín a dva odpadlíci z ČSSD. Proti nim stojí ODS a ČSSD, s nimiž obvykle hlasují i dva komunisté. Sedmičlenná rada města už dříve přišla o tři členy, její kompetence proto přešly na zastupitelstvo. To se teď schází každé dva týdny a projednává kolem 80 bodů.