Druhá cyklostezka mezi Hlubokou a Budějovicemi zatím nebude

České Budějovice - Jihočeští cyklisté se musí obejít bez nové stezky. Měla spojovat po pravém břehu Vltavy České Budějovice s Hlubokou. Stavět se teď ale nebude. Hlubocká radnice projekt zastavila. Nemá na něj peníze. Viní z toho správce evropských fondů, kteří stále neposlali do hlubocké pokladny slíbené miliony na jinou, už postavenou, stezku.

Z Českých Budějovic vede na Hlubokou stezka po levém břehu Vltavy. V sezoně po ní denně projede dva a půl tisíce cyklistů a podobný počet bruslařů. Podle správců stezek je jednou z nejvytíženějších v Česku. Jezdí po ní více lidí než například na Lipensku.

Odlehčit jí měla osmikilometrová paralelní stezka po pravém břehu. Nadace na projekt poslala 650 tisíc korun. Jenže stavět se nebude. „Peníze prostě nemáme,“ řekl starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. 

Podle hlubocké radnice jsou na vině správci evropských fondů. Do městské pokladny stále neposlali 13 milionů, které slíbili na už postavenou cyklostezku do Purkarce. Proto radní začali škrtat jiné projekty. „Peníze jsme neposlali, protože dle nás tam byly některé práce nadhodnoceny,“ uvedl Radek Polák, mluvčí ROP Jihozápad.

Cyklostezka podél Vltavy (zdroj: ČT24)

Radnice i rozvojová agentura pochybení shodně odmítají. „Všechna povolení i rozpočty jsou v pořádku,“ uvedl Jiří Vlach, ředitel Regionální rozvojové agentury. 

V Českých Budějovicích jsou na stavbu připraveni. Část stezky už stojí a nově k ní směřuje i přívoz. Podle hlubocké radnice projekt v koši definitivně neskončí. Zastupitelé předpokládají, že se k němu za několik let vrátí.