Přívozy měly zneužívat dotace, Praha tak prý prodělala miliony

Praha - Skupina bývalých převozníků podala trestní oznámení na provozovatele služby, protože se domnívá, že zneužívá jak veřejné peníze, tak i své zaměstnance. Praha podle nich štědře dotované přívozy nekontrolovala a prodělala desítky milionů korun. Navíc provozovatel pražských přvozů, firma Pražské Benátky, získal kontrakt bez výběrového řízení.

Firma Pražské Benátky provozuje čtyři z pěti přívozů v Praze. Vznikaly postupně od roku 2005 za přispění někdejšího primátora Pavla Béma. Majitel společnosti údajně díky smlouvě čerpal neúměrně vysoké dotace na provoz.

Podle Františka Fialy, jednoho z bývalých převozníků, si společnost jen například v roce 2008 naúčtovala za pohonné hmoty pro dva tehdy provozované přívozy 2 323 000 korun, namísto údajné reálné spotřeby 54 tisíc korun. Celkovou škodu magistrátu pak bývalí zaměstnanci vypočítali na téměř 52 milionů korun. Další peníze podle obžaloby zaměstnavatel krátil z důvodu nedostatečného placení zdravotního a sociálního pojištění zaměstnanců.

Majitelem firmy Pražské Benátky je Zdeněk Bergman. Kromě přívozů pořádá společnost z veřejných prostředků také akce známé jako Svatojánské Navalis a stará se o loď Hermes, kde jsou ubytováni bezdomovci. Provozuje i komerční turistické lodě v centru Prahy a Muzeum Karlova mostu.

Svatojánské Navalis
Zdroj: ČT24

Zakázka bez výběrového řízení

Přívozy s výhodnou smlouvou byly v Praze zavedeny bez výběrového řízení. Podle ROPIDu v Praze jiný adekvátní provozovatel lodní dopravy v té době nebyl. Sdružení pražských plavidel však tvrzení komentuje jako účelovou lež: „Už léta před tím, než byla tato dotace vydána panu Bergmanovi, fungovaly tady na Vltavě jiné firmy. Tady byly firmy EVD, Bohemia, Česká lodní, tady byla Paroplavba už 140 let.“

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)