Pomáháme Šumavě: Přijeďte vysadit strom

Vimperk - Národní park Šumava letos pokračuje v projektu Pomáháme Šumavě. Dobrovolníci mohou opět přijet sázet stromky ve vybraných lokalitách, a to v sobotu 30. června. Loni v říjnu jich přes velkou nepřízeň počasí přijelo šest desítek. Za pět hodin vysázeli 1 300 jedlí, buků a jeřábů. Park má letos podle plánu vysázet půl milionu sazenic.

Tentokrát se bude pod dohledem lesníků sázet od 09:00 do 15:00, a to v lokalitách:

  • Modrava - u Starobřeznické cesty nebo Na Ztraceném
  • Stožec - nad Jelením vrchem
  • Rokyta - Vchynicko-Tetovský kanál

Zájemci se mají hlásit v dostatečném předstihu kvůli přípravě sazenic a nářadí, a to e-mailem či telefonicky. Veškeré potřebné informace naleznete zde.

Vedení Správy Národního parku Šumava chce během letošní sezony zasázet asi 500 tisíc sazenic. „V šumavských lesích stále chybí jedle a buky, které patří do původní skladby šumavských porostů a podporují jejich stabilitu. Potrvá ještě celá desetiletí, než navrátíme Šumavě to, co jí naši předkové vzali,“ uvedl náměstek ředitele parku a iniciátor akce Jiří Mánek. 

Na každém místě, kde se bude sázet, bude přítomný lesník. Ten bude k dispozici všem, kteří přijdou. Zároveň bude evidovat všechny příchozí a organizovat práci. Každému dobrovolníkovi vystaví Správa Národního parku Šumava jako výraz díku pamětní list.