Výbor ROP Severozápad má nové vedení, Hybner odstoupil

Chomutov - Výkonný výbor ROP Severozápad zvolil po odstoupení místopředsedy Tomáše Hybnera (NS-LEV 21) nové vedení. Předsedou je Jaroslav Komínek (KSČM) z Ústeckého kraje, místopředsedou Jakub Pánik (ČSSD) z Karlovarského kraje. Hybner rezignoval na funkci místopředsedy i člena výboru poté, co se mu nepodařilo prosadit odvolání ředitel Úřadu Regionální rady ROP Severozápad Pavla Markvarta.

Markvart vede úřad od loňského prosince. Ve funkci nahradil Petra Kušnierze, který od března 2011 čelí před soudem obžalobě kvůli údajným machinacím s evropskými dotacemi. Pro Markvartovo odvolání hlasovalo pět členů výboru, který tvoří zástupci zastupitelstev Ústeckého a Karlovarského kraje. Tři členové se zdrželi, tři byli proti. Hybner vedl výkonný výbor od 11. června, kdy výbor odvolal dosavadního předsedu Jiřího Šulce (ODS).

Výbor Regionální rady Severozápad dohlíží na činnost rady a jejího úřadu, který má na starosti přidělování dotací v ROP Severozápad. Je tvořen šestnácti členy - za každý kraj (Ústecký a Karlovarský) osmi zástupci.

ROP Severozápad
Zdroj: ČT24

Hybner ředitele kritizoval za údajně špatnou personální politiku, špatnou komunikaci s představiteli Evropské komise, špatné hospodaření úřadu, neřešení problému s dotacemi pro Krajskou zdravotní a nevhodnou kritiku ústeckého okresního soudu a státního zastupitelství. Především za Markvartovo vyjádření, že státní zástupkyně Lenka Bradáčová povolila domovní prohlídku úřadu nezákonně. „Jestli si myslíte, že nemám bránit úřad, když se mu děje bezpráví, dejte mi takový pokyn. Je-li to špatně, odvolejte mě,“ řekl před hlasováním o svém odvolání Markvart.

Jako jeden z důvodů pro odvolání zaznělo také to, že Markvart neprověřil politickou příslušnost bývalého manažera úřadu Leo Steinera (KDU-ČSL) předtím, než ho přijal. Steiner na konci své zkušební doby z místa odešel poté, co úřad podrobil kritice. Podle něj docházelo na úřadě k machinacím a klientelismu. Policii prý předložil důkazy svých tvrzení. „Prověřování pracovníků z politického hlediska odporuje zákoníku práce,“ řekl Markvart. 

Na dotačním úřadu je v posledních týdnech rušno

Dotační úřad v posledních týdnech kontroluje ministerstvo financí, před dvěma týdny si pro dokumentaci ke čtyřem projektům přišla policie a začátkem června byli na místě na týdenní kontrole úředníci Evropské komise. Řešili deset nejproblémovějších projektů, které vytipoval ministerský audit a u nichž by žadatelé dokonce měli vracet část dotací. Výkonný výbor navíc 11. června odvolal svého předsedu Šulce, dnes chce zvolit jeho nástupce. ROP Severozápad přerozděluje 19 miliard korun, z toho 16 miliard korun je už ve smlouvách.

Regionální rada je vrcholem organizace rozdělující evropské peníze na regionální úrovni NUTS II. Radě je podřízen Úřad Regionální rady, kde se právě v posledním roce objevila dlouhá řada problémů.

Výsledky jednání Výboru Regionální rady Severozápad (zdroj: ČT24)