Hašek: Rozhodnutí soudu kraj respektuje, ale obrátí se na Ústavní soud

Brno – Jihomoravský kraj se pokusí zvrátit rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil zásady územního rozvoje. Hejtman Michal Hašek oznámil, že kraj připravuje několik opatření včetně přípravy nových zásad, zejména se však obrátí na Ústavní soud. Rozhodnutí hejtman považuje rozsahem za bezprecedentní, zdůraznil však, že ho kraj respektuje.

Zásady územního rozvoje, které jsou celokrajskou variantou obecních územních plánů a zahrnují zejména státní projekty, jako jsou dálnice a železnice, zrušil Nejvyšší správní soud soud kvůli nespokojenosti obcí s jejich podobou. Hejtman Hašek po vynesení rozsudku jednal s představiteli jednotlivých regionálních zastupitelských klubů. I zástupci opozičních stran uvedli, že zásady územního rozvoje nadále podporují.

Kraj podle hejtmana zareaguje na rozhodnutí ve třech krocích. „Máme 60 dní na to, abychom podali ústavní stížnost,“ upozornil Hašek s tím, že současně začne příprava nového zadání zásad územního rozvoje pro případ, že Ústavní soud potvrdí rozhodnutí NSS. „Jednou ze závažných chyb bylo nezákonné stanovisko ministerstva životního prostředí. V této věci právníci zváží možnost uplatnit žalobu na náhradu škody,“ doplnil hejtman Hašek třetí krok, kterým kraj zareaguje na verdikt.

Soud zrušil zásady územního rozvoje, protože kraj nenechal řádně posoudit souhrnný vliv všech staveb zahrnutých v zásadách na životní prostředí. Hejtman poukázal, že řadu dílčích stížností prohlásil soud za bezdůvodné. „Jestli se někde stala chyba, tak to byla chyba procesní,“ uzavřel.

Brífink vedení Jihomoravského kraje (zdroj: ČT24)