Padající větve ohrožují návštěvníky Janova hradu

Lednice – Pokud se chystáte navštívit Lednicko-valtický areál, je dobré se míti na pozoru. Na začátku cesty k Janovu hradu se totiž návštěvníci setkají s informační cedulí Vstup jen na vlastní nebezpečí. Stromy podél asfaltové cesty jsou stářím poškozené a řada z nich se při silném dešti nebo větru láme. Zatím se žádnému turistovi nic nestalo, přesto chce vedení areálu situaci s majiteli pozemků co nejdříve vyřešit.

Přístupové cesty patří různým majitelům

Lednicko-valtický areál se jako památka zapsaná na seznamu UNESCO pyšní opravenými pamětihodnostmi i upraveným územím. Nebezpečná přístupová cesta k Janohradu je tak velkou vadou na kráse. „Na Janově hradě máme trošku problém s tím, že nám patří pouze pozemky bezprostředně u hradu. Všechny přístupové cesty a okolí patří Lesům ČR, Povodí Moravy nebo blízkým obcím,“ řekla kastelánka Ivana Holásková. Právě na jejich bedrech péče o stromy leží.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Lesy ČR se brání, že cestu mají ve správě teprve týden. Donedávna ji spravoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Právě ten nechal cestu osázet dodatkovými cedulemi s upozorněním na možné riziko a pozemky vzápětí převedl na Lesy ČR a obce. „Po bouřkách, které republiku v uplynulých dnech zasáhly, jsou popadané větve i na jiných místech a postupně je odklízíme. Lesy ČR budou průběžně posuzovat riziko nebezpečí a jsou připraveny přijmout příslušná opatření, aby bylo riziko minimalizováno,“ uvedl mluvčí státního podniku Zbyněk Boublík.

Janův hrad, nazývaný také Janohrad, se nachází asi 4 kilometry od Lednice. Ačkoliv vypadá jako středověká zřícenina, vznikl až na počátku 19. století. K hradu se dá dostat buď na loďce po Dyji, nebo po cestě vedoucí od silnice.

Podle kastelánky Holáskové se naštěstí nikomu z turistů nic nestalo. „Ale samozřejmě mohou ty větve někoho zranit. Proto se s vlastníky pozemků a porostů v krátké době spojíme a budeme situaci řešit společně,“ dodala.